TIBERIU TROIA

Campioni Mondiali GP – episod 2. Carti moto recomandate

In ultima vreme, e o moda sa recomanzi altora carti de pe net, pe care poate nici nu le-ai vazut, nu mai zic de citit…
Eu va recomand carti din biblioteca mea.

Azi, in ciclul “Campioni Mondiali GP” – Mick Doohan, Freddie Spencer, Wayne Rainey, Wayne Gardner

De-a lungul anilor, au existat mari sportivi, piloti de motociclism, care au entuziasmat publicul si au stabilit recorduri greu de egalat.
Pe unii dintre ei am avut marele noroc sa-i intalnesc la diverse evenimente moto din lumea larga.

Toti gigantii pe care ii voi prezenta au fost si sunt in continuare exemple de urmat pentru toti pilotii in activitate.
Merita sa cititi si sa aflati mai multe despre cei care faceau spectacol cu multi ani in urma.

Mick Doohan – Thunder from Down Under – de Mat Oxley

campioni mondiali gpMichael “Mick” Sydney Doohan este considerat ca unul dintre cei mai mari piloti din istorie.

A castigat de 5 ori consecutiv Campionatul Mondial la clasa 500cc, in perioada 1994-1998, singurul care a reusit mai multe victorii fiind Giacomo Agostini.

In acelasi timp, el este unul dintre putinii piloti de la clasa 500cc, sau MotoGP, care au reusit sa castige o cursa in WSBK, iar el a castigat ambele manse ale cursei din Australia, in prima editie a Campionatului Mondial desfasurata in 1988, pe circuitul Oran Park.

Cartea prezinta evolutia pilotului inca din copilarie, cand a inceput cu trial, concursuri de Long Track, dupa care a inceput sa participe la competitii pe circuit.

 

Fast Freddie – The man and his machine – de Nick Harris si Peter Clifford

freddie_spencer_coperta

Freddie Spencer este singurul pilot care a castigat in acelasi an Campionatul Mondial la clasele 250cc si 500cc.

A inceput sa participle la concursuri de dirt-track de la 4 ani. La doar 19 ani, facand parte din echipa SUA inscrisa in competitia Trans-Atlantica intre UK si USA, a castigat ambele manse, invingand 2 Campioni Mondiali : Kenny Roberts si Barry Sheene.

Chiar daca era foarte tanar, a sprijinit firma Honda la dezvoltarea motorului unei motociclete legendare, NR500, in 4 timpi, cu pistoane ovale, dupa care a pilotat NS500, cu motor in 2 timpi, 3 cilindri, cu care a castigat primul titlu, in fata lui Kenny Roberts, devenind cel mai tanar Campion Mondial.

Fast FreddieA urmat anul 1985, in care Fast Freddie a reusit o performanta imposibil de egalat. A castigat in acelasi an cele 3 clase importante din cursa Daytona 200 – 250cc, 500cc si Superbike, dupa care a invins la 250cc si 500cc in Campionatul Mondial.

Prologul este scris de marele Barry Sheene.

Wayne Rainey – His own story – de Michael Scott

Unul dintre cei mai talentati piloti din istoria motociclismului de viteza, de 3 ori Campion Mondial la clasa 500cc, in 1990, ‘91, ‘92, Rainey a putut fi oprit din cursa pentru cel de-al 4-lea titlu consecutiv, numai de teribilul accident suferit pe circuitul de la Misano, in Marele Premiu al Italiei 1993.

Dupa accident, pana si cel mai mare rival al sau, Kevin Schwantz, care a castigat campionatul din 1993 datorita absentei lui Rainey, a considerat ca nu mai are nici un rost sa alerge la curse fara un adversar pe masura si s-a retras din viata sportiva.

Dupa ce urmarile accidentului l-au obligat sa traiasca pentru tot restul vietii imobilizat intr-un scaun, Wayne Rainey nu s-a resemnat si a continuat sa alerge la curse, in Campionatul Mondial Superkart, folosind un kart cu comenzile la mana, special construit de fostul sau coleg de echipa Eddie Lawson.

Scrisa de marele gazetar sportiv Michael Scott, avand un prolog scris de Kenny Roberts, fostul manager de echipa al lui Rainey, cartea contine si multe fotografii din colectia personala a familiei pilotului.

Gardner – A dream come true – de Nick Hartgerink

rsz_wayne_gardner_copertaWayne Michael Gardner a devenit primul australian Campion Mondial la 500cc in anul 1987, 4 ani de la debutul sau in aceasta competitie. Victoria sa a dus la cresterea spectaculoasa a popularitatii curselor de moto in Australia si la primul concurs de GP gazduit de circuitul Phillip Island, in 1989.

Bucurandu-se de transmisie televizata si acoperire media foarte serioasa, Gardner, supranumit The Wollongong Whiz, reuseste victoria, in lupta directa cu Wayne Rainey si Christian Sarron.

Din pacate, succesele au fost urmate de o serie de accidentari majore, care nu i-au mai permis sa cucereasca nici un titlu mondial, retragandu-se din cursele de moto in 1992, dupa ce a castigat de 4 ori cursa de 8 ore de la Suzuka.

The Motorcycle World Champions – The inside story of history’s heroes – de Michael Scott

rsz_copertaUna dintre cele mai frumoase carti de moto aparute vreodata, de o calitate deosebita, care nici acum, la multi ani de la aparitie, nu se poate cumpara foarte ieftin.

rsz_phil_read

Sunt prezentati toti Campionii Mondiali de la clasa mare, incepand cu Les Graham, primul din istoria competitiei, pana la Casey Stoner, totul fiind prezentat alaturi de povesti legate de marii piloti si de fotografii extraordinare.

.

Este una din cartile de colectie, care merita pastrata de orice iubitor al motociclismului, atat pentru continutul deosebit, cat si pentru prezentarea de mare clasa.

Si toate aceste carti despre Campioni Mondiali sunt cu atat mai valoroase, daca sunt si semnate de eroii care au facut istorie si ne-au bucurat inimile…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*