TIBERIU TROIA

Tourist Trophy din Insula Man şi câştigători ai cursei – cărţi moto recomandate

În ultima vreme, e o modă să recomanzi altora cărţi de pe net, pe care poate nici nu le-ai văzut, nu mai zic de citit…
Eu vă recomand cărţi din biblioteca mea.

tourist trophy

Azi despre Tourist Trophy din Insula Man şi câştigători ai cursei – Mick Grant, Robert Dunlop, Phillip McCallen.

Tourist Trophy

Start la Tourist Trophy din Insula Man

De-a lungul anilor, au existat mari sportivi, piloţi de motociclism, care au entuziasmat publicul şi au stabilit recorduri greu de egalat.
Pe unii dintre ei am avut marele noroc să-i întâlnesc la diverse evenimente moto din lumea largă.

Toţi giganţii pe care îi voi prezenta au fost şi sunt în continuare exemple de urmat pentru toţi piloţii în activitate.
Merită să citiţi şi să aflaţi mai multe despre cei care făceau spectacol cu ani în urmă.

.

Tourist TrophyTT 1907-1989 – Motocourse History of the Isle of Man Tourist Trophy Races – by Nick Harris

 

Una din cele mai complete lucrări despre fenomenul Insula Man, cartea conţine multe informaţii legate de cursele desfăşurate pe insula, Tourist Trophy, Manx Grand Prix, cursele de amatori, dar şi etapele care contau pentru Campionatul Mondial, fotografii şi tabele cu învingătorii curselor TT.

.

.

Mick Grant – Takin’ the Mick – by Mick Grant with Mac Diarmid

Tourist Trophy

Unul dintre cei mai experimentaţi piloţi britanici, Mick Grant a participat la 16 ediţii ale

Tourist Trophy competiţiei TT, obţinând 7 victorii şi 16 podiumuri. A fost pilot al echipelor de uzină Norton, Kawasaki şi Honda, cu care a dezvoltat motorul spectaculos NR500, cu cilindri ovali, care nu a reuşit rezultatele aşteptate, dar s-a bucurat de multă publicitate.

A participat la curse ale Campionatului Mondial între 1970-1984, reuşind 3 victorii şi 9 podiumuri, din cele 25 de curse la care a luat startul şi a câştigat de două ori în Marele Premiu de la Macau.

.

Robert Dunlop – Life and times of a legend – by Jimmy Walker

Tourist Trophy

Robert a fost una dintre legendele motociclismului din Irlanda şi nu pentru că a fost fratele lui Joey, cel mai cunoscut pilot participant la TT, deţinătorul recordului de 26 victorii, ci pentru a reuşit la rândul lui, mari performanţe.

Toata viaţa, Robert a participat numai la curse pe circuit stradal, fiind deţinătorul recordului de victorii, cu 15 curse câştigate, al uneia dintre cele mai periculoase curse din lume – North West 200, cursa pe care şi Joey, fratele său, a câştigat-o de 13 ori, iar cei doi fii ai săi, William şi Michael, au continuat tradiţia familiei, cu câte 4 victorii fiecare.

Chiar această cursă din Irlanda, pe care Robert a îndrăgit-o atât de mult, i-a adus sfârşitul în 2008, când, într-un antrenament oficial, motorul în doi timpi a calat, iar Robert a fost azvârlit peste ghidon, la peste 250 km/h, pierzându-şi viaţa în seara aceleiaşi zile.

 

Supermac – by Phillip McCallen with Phil Woods

Tourist Trophy

Născut în Irlanda de Nord (cum altfel ?), Phillip a avut o carieră fabuloasă, fiind unul dintre Tourist Trophynorocoşii care au reuşit să-şi continue viaţa sportivă cu una “civilă” normală, fiind acum proprietarul unei afaceri cu motociclete, dealer Triumph, Kawasaki şi KTM.

A reuşit 11 victorii la TT, din 11 participări, aflându-se pe locul 5 în clasamentul tuturor timpurilor după numărul de victorii. Din aceste 11 victorii, nu mai puţin de 4 au fost obţinute în ediţia 1996, cele 4 victorii într-o ediţie constituind un record care a rezistat câţiva ani.

La capitolul recorduri, McCallen a urcat în statistici, cu 5 victorii din 6 starturi în cursa North West 200 din 1992 şi 5 victorii în aceeaşi zi, la Marele Premiu din Ulster ediţia 1996.

 

TT in camera – by Don Morley

.

Tourist Trophy“A photographic celebration of the world’s greatest motorcycle road races” – este subtitlul cărţii, care este de fapt un album cu fotografii făcute de Don Morley timp de 51 ani, din care 47 ani ca fotograf de presă.

Chiar dacă este vorba de un album fotografic, cartea este o sursă preţioasă de informaţii, pentru că toate pozele sunt însoţite de explicaţii detaliate.

Împărţită în capitole acoperind decadele în care Don Morley a fost prezent la acest eveniment unic, în carte se găsesc fotografiile principalilor piloţi care au concurat şi câştigat curse din 1953, până în 2004 şi câteva fotografii ale arbitrilor şi comisarilor de traseu.

.

Şi toate aceste cărţi moto despre Tourist Trophy din Insula Man sunt cu atât mai valoroase, dacă sunt şi semnate de eroii care au făcut istorie şi ne-au făcut să visăm…

Găsiţi aici şi alte cărţi moto recomandate despre Giacomo Agostini, Campioni Moto GP, Campioni Mondiali Superbike şi mari piloţi de motociclism viteză.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*