TIBERIU TROIA

În ciclul “Să ne respectăm campionii” – Phil Read a plecat la stele la 83 de ani

Puţini piloţi au avut şansa să scrie istorie. Phil Read a făcut-o.

Phil Read

Phil Read, Valentino Rossi si Giacomo Agostini

A adus primul titlu mondial firmei Yamaha, câştigând Campionatul Mondial ediţia 1964 la clasa 250 cmc.

A fost primul pilot care a câştigat titlul mondial la clasele 125, 250 şi 500 cmc.

A fost primul pilot profesionist care nu a respectat ordinele de echipă în 1968, atunci când nu a vrut să-l lase pe colegul de echipă Bill Ivy să câştige la 250 cmc, şi l-a învins, după ce câştigase şi clasa 125 cmc. Această decizie l-a costat contractul cu Yamaha, care nu i-a mai oferit niciodată susţinere.

Din fericire totul se petrecea pe vremea când un pilot privat, cu mult talent şi o motocicletă bine preparată, încă putea învinge un pilot de uzină, astfel încât Phil a revenit în 1971 şi, cu o Yamaha mult modificată, a învins toate vedetele clasei, piloţi susţinuţi de uzină – Rod Gould, Jarno Saarinen, Dieter Braun.

Phil Read si Giacomo Agostini

Phil Read si Giacomo Agostini la lansarea noului model MV Agusta F4

În 1973 şi 1974 a câştigat clasa 500 cmc din Campionatul Mondial, întrerupând seria fantastică de 7 titluri mondiale reuşite de colegul său de echipă, Giacomo Agostini, cel mai mare pilot din istoria motociclismului de viteză.

Victoria din 1974 a reprezentat ultimul titlu câştigat de un motor în patru timpi, până la revenirea noilor motoare în era MotoGP, în 2002.

Cariera unui mare sportiv nu poate fi redusă la statistici, dar rezultatele lui Phil Read sunt prea importante pentru a fi trecute cu vederea.

113 curse de Grand Prix, în care a obţinut 52 victorii, 121 podiumuri, Campion Mondial la 125 cmc în 1968, la 250 cmc în 1964, 1965, 1968 şi 1971, Campion Mondial la 500 cmc în 1973 şi 1974, 8 victorii la Tourist Trophy din Insula Man şi 13 podiumuri, ultima cursă fiind terminată la 43 ani.

Pentru tot ce a făcut în motociclism, Phil Read a primit titlul de Membrul al Imperiului Britanic (MBE).

Phil Read

Împreună cu Phil Read

Am avut norocul să-l întâlnesc pe Phil Read de câteva ori şi nu am putut rata ocazia de a face o poză împreună şi a-i cere un autograf (de fapt mai multe).

Jovial, comunicativ, gata oricând pentru poze şi autografe, Phil Read a participat la toate manifestările la care a fost invitat, lansări de motociclete, expoziţii, concursuri de veterani şi a fost întotdeauna sufletul evenimentului.

La început de octombrie 2022, la 83 de de ani, după o viață închinată motociclismului și o serie impresionantă de victorii reușite, Phil Read a plecat într-o lume mai bună.

Phil Read

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*