TIBERIU TROIA

CADWELL PARK – Povestea circuitului din Marea Britanie

Situat în Lincolnshire Wolds, Cadwell Park a fost înfiinţat în 1934 de domnul Mansfield Wilkinson din Louth, pe un teren pe care cei doi fii ai săi obişnuiau să se întreacă cu motocicletele.

Cadwell Park

După cel de-al doilea război mondial, prima cursă a fost organizată în 1946, eveniment la care au asistat 15.000 de spectatori.

Startul a fost dat de Monty Wilkinson (tatăl), pe un circuit aproape lafel de bun ca la ultima cursă ţinută în 1939, Printre participanţi, nume celebre: Les Graham, primul Campion Mondial la 500 cmc, Tommy Wood, Jack Surtees, tatăl lui John, singurul pilot care a reuşit titlul de Campion Mondial pe două şi pe patru roţi.

În 1953 pista a fost lungită la 2,1 km, pregătind o cursă anunţată pentru maşini Formula 3 care foloseau motoare de motocicletă de 500 cc, cursa fiind inclusă într-un concurs tradiţional de motociclete, manifestare la care au asistat aproximativ 30.000 de spectatori.

Giacomo Agostini - nr.2 si Phil Read - nr.74 pe Cadwell Park

Giacomo Agostini – nr.2 si Phil Read – nr.74 pe Cadwell Park

Pista a fost adusă la formatul actual de 3,6 km în 1962 şi a cadwell parkgăzduit curse din British F3, unele dintre viraje purtând numele membrilor familiei: Mansfield, Charlie şi Chris.

Perioada de glorie a circuitului a fost la sfârşitul anilor ‘60, începutul anilor ’70, când toţi piloţii importanti ai momentului au participat la cursele găzduite pe Cadwell Park: John Cooper, Mike Hailwood, Bill Ivy, Giacomo Agostini, Phil Read şi vedeta locală – Derek Chatterton, de numeroase ori învingător, în prezenţa a peste 60.000 spectatori.

În prezent, circuitul Cadwell Park aparţine firmei Motor Sport Vision, compania lui Jonathan Palmer, fostul pilot auto, aceeaşi care deţine circuitele Brands Hatch, Oulton Park şi Snetterton.

Cadwell Park

Cursa pe Cadwell Park in 1971

Cea mai importantă competiţie găzduită este Campionatul Britanic de Superbike – BSB, una dintre etape fiind organizată prin tradiţie în august, în săptămâna în care are loc o sărbătoare naţională, August Bank Holiday.

Recordul turului de pistă este deţinut de Shane Byrne, care, cu un Kawasaki ZX-10R, a stabilit timpul de 1:26.017, îmbunătăţind vechiul record stabilit de Ron Haslam cu un Ducati 999 şi deţinut de tatăl lui Leon Haslam timp de peste 20 de ani.

Cea mai spectaculoasă porţiune a circuitului este The Mountain, un punct în care piloţii sar cu motocicletele câteva zeci de metri la viteze foarte mari, loc mediatizat la fiecare cursă.

Cadwell Park

The Mountain – Cadwell Park

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*