TIBERIU TROIA

De vorbă cu Răzvan Trăncanu despre mişcarea stunt în România

Disciplina stunt încă nu este recunoscută oficial în România, dar asta nu este nici o surpriză, de vreme ce atâtea alte discipline moto nu există la noi.

stunt

Răzvan Trăncanu execută un stoppie

Unul dintre obiceiurile pe care le urăsc este folosirea în limbajul de zi cu zi a cuvintelor din limba engleză, atât timp cât avem şi noi cuvinte româneşti cu acelaşi înţeles.

De ce să-ţi arăţi supărarea spunând “fuck”, când ai atâtea opţiuni în limba noastră, care se bucură de un bagaj de cuvinte atât de bogat şi colorat, multe dintre ele scrise pe toate gardurile?

Când vine vorba însă de domenii tehnice, sau discipline apărute în ultimii ani, trebuie să recunosc că limba română a rămas puţin în urmă şi nu are cuvinte care să definească unele noţiuni noi.

Cam asta e situaţia cu disciplina moto “Stunt”, care nu se poate traduce prin cel mai apropiat cuvânt românesc “cascadorie”, pentru că nu se referă la executarea unor scene periculoase din filme, ci este o disciplină foarte tehnică, demonstraţiile fiind organizate într-un perimetru clar delimitat, în care piloţii execută elemente dificile, de multe ori sfidând legile fizicii.

stunt

Ca multe alte discipline moto, stunt-ul nu este recunoscut oficial în România, dar situaţia nu reprezintă o mare surpriză, de vreme ce la noi nu se practică în mod oficial trial, hillclimbing, ice speedway, long track, chiar dacă unele din aceste sporturi au început să fie foarte populare în competiţii neoficiale (de exemplu cursele pe gheaţă la Târgu Mureş).

Ideea de a scrie despre stunt mi-a venit atunci când am auzit ştirea difuzată recent, care anunţa decizia Poliţiei din New York de a distruge motocicletele confiscate, motoare folosite în trafic pe străzile metropolei, în demonstraţii de stunt ilegal.

Am fost curios să aflu ce se mai întâmplă în mica comunitate pasionată de stunt din România şi l-am sunat pe Răzvan Trăncanu, unul dintre pionierii evenimentelor de stunt de la noi.

Pot spune cu mândrie că Răzvan a început cu adevărat motociclismul în echipa mea, cu mulţi ani în urmă, atunci când a mers în Campionatul de viteză pe una din motocicletele Honda RS125, puse la dispoziţia noastră de Alan Palmer, tatăl campionului britanic Chris Palmer, Preşedintele grupării noastre.

Stunt la AMC Kart

Ca de fiecare dată, Răzvan a răspuns cu entuziasm şi ne-a spus câteva lucruri despre munca lui şi a prietenilor lui, care încearcă să ridice această disciplină a motociclismului, măcar la nivelul ţărilor din jurul nostru.

Mai jos este înregistrarea rubricii moto din cadrul emisiunii Undă Verde, în care, împreună cu Cetin Raşit, realizatorul emisiunii, am purtat o scurtă discuţie cu Răzvan Trăncanu, ca să aflăm câteva ceva despre mişcarea stunt din România şi eforturile băieţilor care promovează această disciplină.

Materialul “Stunt în România – cine sunt băieţii şi ce fac ei” a fost transmis la DigiFM, în rubrica moto a emisiunii Unda Verde din 11 aprilie 2016 şi poate fi găsit pe Sound Cloud.

Dacă nu aţi văzut toate testele şi cursele moto postate până acum pe blogul POVEŞTI CU MOTOARE şi pe pagina de Facebook, sau dacă vreţi să urmăriţi materialele pe care le voi posta, calea cea mai sigură este să vă abonaţi la canalul YouTube.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*