TIBERIU TROIA

Un român a câştigat concursul de custom Harley-Davidson de la St.Tropez – mai 2016

Premiile la categoria Custom şi People’s Choice au fost câştigate încă o dată de Marcel Chiva cu motocicleta sa Trackster, la una din cele mai speciale adunări moto din lume.

Marcel Chiva

Marcel Chiva la festivitatea de premiere a concursului de custom de la Festivalul Hog – Grimaud 2016

O să iau povestea de la început.

L-am cunoscut pe Marcel Chiva în 2001, pe vremea când umbla să-şi cumpere prima motocicletă.

Doi ani mai târziu eram amândoi la unul dintre saloanele auto-moto organizate la Romaero, eu având standul Yamaha şi al Şcolii Moto TT şi prezentând primele motociclete de şcoală Yamaha noi din România.

În standul de alături, al importatorului Suzuki, Marcel era prezent cu prima lui motocicletă modificată, un Marauder, pe care numai el, cu picioarele lui interminabile, putea ajunge la pedale.

Marcel Chiva St.Tropez.1

Cei care mergeau pe vremea aceea pe motocicletă şi au vizitat expoziţia, trebuie să-şi amintească de un R1, pe care l-am expus închis într-o cuşcă, aşa cum îi şade bine unei fiare sălbatice, cu paie pe jos şi un mare os de vită aruncat în faţă.

Marcel Chiva

În standul Harley-Davidson de la SIAB 2003

La aceeaşi expoziţie a fost prezent primul stand Harley-Davidson, în care nimeni nu a ştiut ce motociclete sunt expuse, pentru că tot acolo erau două domnişoare cu sânii goi, frumos pictate, aşa că toţi se uitau numai la ele, motoarele nu mai contau.

Atunci am purtat primele discuţii pentru viitoarea colaborare cu firma care avea să devină primul şi singurul dealer autorizat Harley-Davidson. Şi poate că acel Suzuki modificat de Marcel, prezent în aceeaşi expoziţie, m-a făcut să mă gândesc la Marcel mai târziu, când negocierile cu Harley-Davidson Europe s-au apropiat de final.

După acea expoziţie au trecut încă patru ani până să deschidem primul magazin Harley-Davidson şi să-l cooptaăm pe Marcel în echipă.

Atunci a început povestea Harley-Davidson în România.

Marcel Chiva

SIAB 2007 – Prima expoziţie la care am participat ca Dealer Oficial – Harley-Davidson Bucharest

Marcel a devenit Director de vânzari la Harley-Davidson Bucureşti, a mai construit motociclete, dar, prima care s-a bucurat de recunoaştere internaţională şi a fost premiată la o adunare H-D, a fost un Softail Springer. S-a întâmplat în 2011, în Croaţia, unde motocicleta “Moşu’ ” a câştigat categoria Custom şi s-a bucurat de votul publicului, concretizat în premiul “People’s Choice”.

Marcel Chiva

Marcel Chiva cu motocicleta Moşu’ premiată în Croaţia

A urmat concursul de la Balaton, din 2012, când Marcel a prezentat “Mamutul”, un Touring foarte frumos, cu care a luat premiul doi, dar care, după părerea mea, a fost cea mai frumoasă motocicletă construită de Marcel, până în acel moment.

Marcel Chiva

Marcel Chiva cu motocicleta Mamutu’ premiată la Balaton

În fine, în toamna anului 2015, am putut admira şi prezenta în emisiunea La Volan, de la Digi 24 (filmul de mai jos), ultima creaţie a lui Marcel, un Boardtracker superb, numit Trackster, o motocicletă căreia i-am prevăzut încă de atunci un viitor succes în competiţiile de custom.

Şi acum ajungem la finalul frumos, dar aşteptat şi previzibil al poveştii (cel puţin prevăzut de mine).

În Europa sunt organizate în fiecare an mai multe adunări Harley-Davidson tradiţionale, fiecare cu specificul ei, cu participanţii, obiceiurile şi publicul ei.

Poate cea mai distinsă, civilizată şi spectaculoasă se desfăşoara lângă St.Tropez, la Grimaud, în sudul Franţei, pe Coasta de Azur. Lume multă, lume de calitate, mulţi preparatori şi constructori, concurenţă mare pentru orice fel de întrecere.

Aici a prezentat Marcel noul Trackster, cu care a câştigat marele premiu la categoria Custom şi s-a bucurat din nou de votul publicului, primind şi premiul “People’s Choice” pentru a doua oară.

Marcel Chiva

Marcel Chiva la festivitatea de premiere Harley-Davidson Festival – Grimaud 2016

Marcel a fost premiat, motocicleta s-a bucurat de mare succes, dar cred că organizatorii şi-au băgat ghiara în gât, performanţa românească nefiind anticipată, sau dorită de cineva de pe acolo.

Pentru a întelege mai bine care a fost nivelul competiţiei la Grimaud, filmul de mai jos prezintă mai multe motociclete prezente la cea de-a X-a ediţie a Festivalului Harley-Davidson şi, printre ele, la minutul 6’03, poate fi văzut şi Trackster-ul.

Nu pot decât să mă bucur pentru succesul lui Marcel Chiva, pentru entuziasmul HOG Chapter-ului Bucureşti şi membrii lui, pentru una dintre puţinele recunoaşteri internaţionale ale tinerei mişcări custom din România.

Marcel Chiva

Felicitări Marcel Chiva, bravo băieţi !

La cât mai multe înainte şi la cât mai mulţi constructori şi preparatori de motociclete în amărăciunea noastră de ţară !

Marcel Chiva

Marcel Chiva şi prietenii din HOG Chapter Bucureşti la Festivalul Harley-Davidson de la Grimaud, ediţia a X-a

Dacă nu aţi văzut toate testele şi cursele moto postate până acum pe blogul POVEŞTI CU MOTOARE şi pe pagina de Facebook, sau dacă vreţi să urmăriţi materialele pe care le voi posta, calea cea mai sigură este să vă abonaţi la canalul YouTube.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*