TIBERIU TROIA

Cel mai mare concurs de Dirt Track din ultimii 30 ani se va desfăşura la Sibiu – Memorialul Ionel Pavel

Ionel Pavel a fost cel mai talentat pilot de Dirt Track din ţara noastră şi singurul care a ajuns până în sferturile de finală ale unui Campionat Mondial de speedway.

 Ionel Pavel

De multi ani, dirt track-ul din România se zbate într-o neagră săracie, ca multe alte sporturi de la noi.

După ce că un sport mecanic este scump prin definiţie, fiind nevoie de motocicletă, echipament, combustibil şi mulţi bani pentru orele de antrenament, în România de după 1989 au început să dispară stadioanele, din diferite motive şi, odată cu ele, pistele de zgură din jurul stadioanele, locul de desfăşurare al concursurilor de speedway.

S-a ajuns în acest fel ca, de la un campionat puternic, cu etape organizate în Bucureşti, Sibiu, Brăila, Ianca, Arad şi probabil şi în alte locuri de care nu îmi amintesc eu, să se ajungă la o singură pistă funcţională, cea de la Sibiu, dar am rămas fără sportivi.

Şi pentru că o nenorocire nu vine niciodată singură, anul trecut, cel mai talentat pilot de dirt track din România, Ionel Pavel, emblema acestui sport din Sibiu, a plecat într-o lume mai bună.

În memoria lui, foştii colegi de echipă, colegii de generaţie, sau pur şi simplu admiratori, au făcut eforturi considerabile şi au reuşit să organizeze un eveniment de amploare în oraşul natal al campionului.

Au fost invitaţi şi se vor alinia la start piloţi renumiţi din Ucraina, Polonia, Ungaria, Bulgaria şi câţiva dintre piloţii români care mai sunt în activitate.

Printre ei se vor afla Marian şi Adrian Gheorghe, tată şi fiu, Marian fiind Maestru al Sportului, colegul meu de generaţie, iar Adrian, câştigătorul cursei din luna mai, de la Sibiu, care a început activitatea în clubul meu, unde a şi reuşit primul titlu de Campion Naţional la viteză, la una din clasele rezervate juniorilor.

Memorialul Ionel Pavel

Echipa de copii Yamaha Racing Team 1998 – Adrian Gheorghe în stânga, rândul de sus

Din Ucraina, revin la Sibiu Andriy Kobrin şi cel care a făcut o impresie extraordinară la etapele din luna mai, Dmytro Mostovyk. De asemenea, tot din Ucraina vine şi Vitalii Lysak, cel care acum două săptămâni a câştigat la Shumen o cursă asemănătoare. Alexandru Toma, Maestru al  Sportului, coleg de generaţie cu Ionel Pavel, va fi şi el pe linia de start şi va concura alături de Marko Levishyn, Fogas Imre senior și Chavdar Chernev. Revine, de asemenea, pe pista de pe “Voinţa”, Daniel Dangl, alături de juniorul Dragoş Moosz. Ucraineanul Stas Melnichuk a confirmat că va fi la Sibiu, la fel ca şi Stanislav Ogorodnyk, tot din Ucraina. 

La evenimentul organizat în memoria singurului român care a ajuns până în sferturile de finală ale unui Campionat Mondial de speedway, în ’88, va fi prezent suedezul Jonas Holmqvist, redactorul-șef al revistei Speedway Moto Magazin.

El va veni însoțit de arbitrul internațional Chris Durno, care va superviza Memorialul Ionel Pavel.

Amănunte despre prima ediție a Memorialului Ionel Pavel vor fi publicate în cea mai titrată revistă europeană de speedway de luna viitoare. Jonas Holmqvist va fi prezent la Sibiu pentru a lua pulsul evenimentului organizat în memoria singurului pilot român care a ajuns până în sferturile de finală ale unul Campionat Mondial de speedway, acum aproape trei decenii.

”Reprezentanții acestei publicații s-au arătat interesați de cursele din România și i-au rezervat încă de acum o lună biletul de avion domnului Holmqvist. Prezența acestuia la Memorialul Ionel Pavel nu face decât să demonstreze că eforturile pe care o mână de oameni le facem pentru acest sport sibian își arată ușor, ușor roadele. Recunosc că suntem mândri de nivelul la care am reușit să aducem dirt-track-ul aici, la Sibiu”, a declarat Cornel Moosz, președintele de onoare al clubului organizator, Voința.

Holmqvist va fi însoțit la Sibiu de Chris Durno, un renumit arbitru de speedway, care va superviza cursa. ”Este pentru prima dată când, la o cursă din țara noastră, participă oameni atât de importanți”, a adăugat Cornel Moosz.

Ionel Pavel

”Memorialul Ionel Pavel” e programat să înceapă sâmbătă, 18 iunie, cu primul start la ora 16:00.

Organizatorii au pregătit un moment emoționant în deschiderea ”Memorialului Ionel Pavel”, pentru ca la acest eveniment va fi prezentă Andreea, fiica regretatului pilot.

La fel ca la precedentele două curse de la Sibiu, primele două etape din Campionatul Național Individual Open de dirt-track, un număr de 50 de copii de la Centrul de Plasament din Orlat se vor regăsi în tribuna Stadionului Voința pentru a urmări ”Memorialul Ionel Pavel”. ”Colaboratorul nostru de nădejde, Mircea Aldea, un om cu suflet mare, prin intermediul firmei Prima, care pune încă o dată la dispoziție un autocar, va aduce o mare bucurie celor 50 copii de la Centrul de Plasament din Orlat. Aceștia vor fi spectatori și la această cursă, fiindcă au fost foarte entuziasmați de concursul din luna mai, când au văzut pentru prima oară o asemenea întrecere.

Înțelegem situația acestor copii defavorizați de soartă și vrem să le aducem măcar prin acțiunea noastră zâmbetul pe obraji. Nu ascundem faptul că, un alt scop este de a găsi în rândul lor tineri dornici să practice acest sport. Este o mână întinsă, unii dintre ei pot profita și pot porni pe un alt drum în viață”, a mai spus Cornel Moosz.

Memorialul Ionel Pavel se anunţă a fi un spectacol de înaltă ţinută şi mă aştept ca răspunsul celor pasionaţi de motociclism să fie pe măsură, iar prezenţa numeroasă în tribune să aducă un omagiu marelui pilot român.

Şi pentru că noi, motocicliştii trebuie să fim solidari şi suntem datori să respectăm memoria campionilor noştri, am promovat evenimentul împreună cu Cetin Raşit, realizatorul emisiunii Unda Verde, difuzata la DigiFM, orice mână întinsă fiind de mare ajutor.

Materialul “Memorialul Ionel Pavel” a fost transmis la DigiFM, în rubrica moto a emisiunii Unda Verde din 13 iunie 2016 şi poate fi găsit pe Sound Cloud.

Dacă nu aţi văzut toate testele şi cursele moto postate până acum pe blogul POVEŞTI CU MOTOARE şi pe pagina de Facebook, sau dacă vreţi să urmăriţi materialele pe care le voi posta, calea cea mai sigură este să vă abonaţi la canalul YouTube.

2 thoughts on “Cel mai mare concurs de Dirt Track din ultimii 30 ani se va desfăşura la Sibiu – Memorialul Ionel Pavel

  1. Voința Sibiu Speedway

    Mulțumim pentru această prezentare frumoasă și pentru promovarea evenimentului.
    Vă așteptăm pe toți cei interesați mâine, 18.06.2016, la stadionul Voința din cartierul Ștrand (Str. Vasile Cârlova nr.28) cu începere de la orele 17:00

  2. Tiberiu Troia Post author

    Vă urez succes şi vă ţin pumnii pentru reuşita evenimentului ! La mai multe !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*