TIBERIU TROIA

Cum i-am întâlnit pe Jean Davidson și Willie G. Davidson, nepoții fondatorilor companiei Harley-Davidson

Firma Harley-Davidson a fost înființată în 1903 de frații Davidson – William, Walter și Arthur, împreună cu William Harley. După mai bine de 100 de ani, câțiva dintre urmașii întemeietorilor sunt implicați în activitatea companiei, cel mai cunoscut fiind Willie G. Davidson, un adevărat simbol al firmei în ultimii 50 de ani.

Willie G. Davidson

Willie G. Davidson este fiul lui William H. Davidson, fostul președinte al firmei Harley-Davidson și nepotul lui William A, Davidson, unul dintre cei patru fondatori ai companiei.

După absolvirea Universității Wisconsin-Madison, a studiat la Art College of Design din Pasadena, după care a început să lucreze în departamentul design al grupului Ford.

În 1963 s-a alăturat departamentului de design al firmei Harley-Davidson, șase ani mai târziu fiind promovat în funcția de Vice President of Styling, printre proiectele sale numărându-se modelele FX Super Glide 1971, FXS Low Rider 1977 și Café Racer din 1977, motociclete care au reprezentat gama de mijloc dintre modelele mari Touring și modelele Sportster.

Willie G. Davidson a petrecut ultima perioadă a carierei fiind Senior Vice President, Chief Styling Officer al Harley-Davidson Motor Company și coordonator al Centrului de Dezvoltare Wilie G. Davidson din Wauwatosa, Wisconsin.

Willie G. Davidson

Willie G. Davidson

S-a retras din activitatea profesională în martie 2012, fiind numit ambasador al firmei și Chief Styling Officer Emeritus pentru proiectele speciale de design ale companiei, lăsându-l pe fiul său Bill să se ocupe de coordonarea departamentului de motoare, a patra generație Davidson implicată în conducerea companiei.

Jean Davidson, verișoara lui, este fiica lui Gordon Davidson, fost Vice President of Manufacturing, nepoata lui Walter Davidson, cofondator al companiei.

Jean a început să meargă pe motociclete Harley-Davidson la 12 ani, fiind prietenă cu piloți de motociclism celebri, cu cascadorul Evil Knievel, având legături cu membri ai organizației Hell’s Angels și fiind proprietară a unuia dintre cele mai mari magazine Harley-Davidson din SUA.

Willie G. Davidson

Jean Davidson

În toamna anului 2007, după mai bine de trei ani de încercări repetate, conducerea firmei Harley-Davidson Europe a acceptat să încredințeze firmei în care activam derularea singurei operațiuni Harley-Davidson în România.

Pe vremea aceea, întrunirile dealerilor din toată lumea erau organizate numai în SUA, de două ori pe an.

În fiecare ianuarie și iulie, toți dealerii oficiali trebuiau să fie prezenți la întrunire, participarea fiind obligatorie pentru acționarii firmei și pentru managerul care derula activitatea zilnică.

Am ajuns în San Antonio, Texas, totul fiind nou pentru mine, puțin intimidat de amploarea evenimentului. Eram obișnuit cu întrunirile dealerilor din rețeaua Yamaha, în care activasem mai bine de zece ani, dar în care evenimentele erau organizate separat pe continente și pe zone economice, nu exista un eveniment care să reunească câteva mii de oameni.

Willie G. Davidson

Bill Davidson și Willie G. Davidson

Încă din prima zi am avut marea surpriză să-l întâlnesc pe Willie G. Davidson, pe care îl știa și îl respecta toată lumea.

M-am dus la el, cu un tupeu care nu mă caracterizează, dar conștient că nu aveam nimic de pierdut și l-am rugat să facem o poză împreună, chiar dacă nimeni nu mai făcuse asta.

Foarte amabil și volubil, Willie G. l-a strigat pe Bill, fiul său, aflat în apropiere și l-a chemat să facem o poză toți trei. Mărturisesc că pe Bill nu-l știam, nu mă interesase ce fac copii lui Willie G., dar surpriza a fost tot atât de plăcută, Bill fiind coordonatorul departamentul de motoare.

Willie G. Davidson

Cu Willie G. Davidson si Bill Davidson, San Antonio, ianuarie 2008

După ce am făcut poza, de la un stand aflat la câțiva metri de noi, o doamnă respectabilă mi-a făcut semn să mă apropii. Nu știam despre ce e vorba, dar am înțeles repede, cartea aflată în acel stand fiind scrisă și promovată de respectiva doamnă, Jean Davidson, verișoara lui Willie G.

Jean văzuse că am făcut poza și mi-a reproșat în glumă că am făcut o poză cu Willie G. și cu ea nu.

Am cumpărat cartea și mi-a semnat-o, dar mi-a fost jenă să facem și o poză. La urma urmei, Willie G. era simbolul firmei…

Willie G. Davidson

Poza cu Willie G. Davidson era făcută, dar eu am considerat că lucrul este făcut doar pe jumătate, pentru că îmi doream autograful lui Willie G. pe poza aceea.

Fiind iarnă adevărată și în San Antonio, nu am căutat prin oraș un loc să pot printa poza, ningea, era vânt, vreme urâtă.

Am fost nevoit să aștept următoarea ocazie, la întrunirea de vară, șase luni mai târziu, organizată de data asta în Las Vegas, unde l-am întâlnit din nou pe Willie G.

De data asta nu am mai considerat că e tupeu și m-am dus la Willie G. rugându-l să semneze fotografia. Când a văzut poza s-a bucurat și m-a întrebat când am făcut-o, nu avea cum să țină minte. A semnat fără nici o reținere, mai ales pentru că acolo am fost primiți oficial în familia Harley-Davidson, chiar dacă magazinul funcționa de opt luni.

Willie G. Davidson

În sfârșit poza semnată, șase luni mai târziu

Am făcut poza de familie, cu CEO al companiei mamă, Willie G. în calitate de Senior Vice President, General Manager al companiei europene și managerul responsabil pentru zona noastră, după care am plecat mulțumiți, în urma noastră așteptând reprezentanții altor vreo 20 de noi operațiuni Harley-Davidson din toată lumea, care stăteau la rând pentru poza de familie.

.

Dacă nu aţi văzut toate testele, cursele moto, sau interviurile postate până acum pe blogul POVEŞTI CU MOTOARE şi pe pagina de Facebook, sau dacă vreţi să urmăriţi materialele pe care le voi posta, calea cea mai sigură este să vă abonaţi la canalul YouTube.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*