TIBERIU TROIA

Schimbare de lider în etapa a 3-a a Raliului Dakar. Mani Gyenes pe locul 22 la general.

Joan Barreda, pilotul echipei oficiale Honda, a preluat conducerea plutonului în etapa a 3-a și în clasamentul general, cu un avans de peste 10 minute.

Mani

Joan Barreda în etapa a doua

Etapa a 3-a, desfășurată miercuri 4 ianuarie între San Miguel de Tucuman și San Salvador de Jujuy, a totalizat 780 km și era anunțată a fi una dintre cele mai dificile.

În afară de schimbările spectaculoase de peisaj, piloții au fost nevoiți să își demostreze abilitățile în condiții complet diferite, trecând prin zone drepte, de mare viteză, prin albiile unor râuri și terminând într-o zonă muntoasă, cu porțiuni asemănătoare traseelor de trial, cu pasaje aflate la altitudini de aproape 5000 metri.

Joan Barreda, pilotul echipei oficiale Honda, a pornit foarte tare încă din primii kilometri ai etapei, construindu-și un avans considerabil față de urmăritori, astfel încât, la primul punct de control orar, nu numai că recuperase cele 6 minute care îl despărțeau de  Toby Price, liderul de până atunci, ci  îl devansase cu peste 20 de minute.

În final, Barreda termină învingător al probei speciale și al etapei a 3-a, devenind noul lider al clasamentului general, cu un avans care poate deveni decisiv.

La sosire, învingătorul a declarat: “Azi a fost una din acele zile pe care le-am ales și am pregătit atacul de ieri. A fost o etapă cu adevărat dificilă, dar mi-am păstrat concentrarea pe durata întregii zile.”

Mani

Renet Pierre Alexander – Husqvarna

Pilotul echipei KTM Sam Sunderland, din Marea Britanie, ocupă locul 2 în etapă și în clasamentul general, la peste 10 minute în spatele liderului.

Poate cea mai notabilă performanță a zilei a fost reușită de Renet Pierre Alexandre, pilot al echipei oficiale Husqvarna, care a terminat etapa pe locul 3, la 15’30” față de lider, ocupând în acest fel locul 8 în clasamentul general.

Francezul se află doar la a doua participare la Dakar, dar este fost Campion Mondial la motocros clasa MX3.

Toby Price termină etapa pe locul 9 și se clasează pe locul 8 în clasamentul general.

Mani Gyenes a terminat etapa pe locul 22, ocupând aceeași poziție în clasamentul general, în spatele domnișoarei Laia Sanz, aceeași fată cu care s-a luptat de-a lungul întregului raliu de anul trecut.

Mani

Laia Sanz în cursă

Mani

Laia Sanz înainte de cursă

Mani face pași siguri către o clasare onorabilă, către primele 15 locuri ale clasamentului general, iar celor care vorbesc despre un loc în primii zece pe care îl așteptă de la Mani, le amintesc că acolo pot ajunge numai cei care sunt susținuți financiar cu sute de mii de Euro pe sezon, care au cel puțin câte două motociclete de concurs și tot atâtea mașini de asistență.

Cum până la așa ceva mai avem de așteptat, ar trebui să-i ridicăm o statuie lui Mani pentru un eventual loc 15 și o alta lui Marcel Butuza, colegul meu de generație, care la peste 50 de ani, este pe locul 99 în clasamentul general, in timp ce în concurs au rămas doar 104 piloți din cei 143 de la începutul competiției.

 

Mani

Mani Gyenes în etapa a doua

Dacă vă pasionează cea mai dură competiție moto din lume, puteți găsi mai jos alte articole despre raliul Dakar, postate până acum.

Mani Gyenes a terminat pe locul 2 la clasa Maraton Dakar 2016, alături de noi eroi ai competiţiei

Dakar 2016 – O femeie, Laia Sanz, se luptă cu cei mai tari endurişti din lume

Dacă nu aţi văzut toate testele şi cursele moto postate până acum pe blogul POVEŞTI CU MOTOARE şi pe pagina de Facebook, sau dacă vreţi să urmăriţi materialele pe care le voi posta, calea cea mai sigură este să vă abonaţi la canalul YouTube.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*