TIBERIU TROIA

OLIVER’S MOUNT – SCARBOROUGH – Povestea circuitului din Marea Britanie

Oliver’s Mount, singurul circuit stradal natural din Anglia, este locul în care s-au format generații de mari campioni ai motociclismului.

Oliver's Mount

Încă înainte de începutul celui de-al doilea război mondial, clubul local de motorsport din Scarborough manifestase preocuparea de a înființa un circuit în zona.

Existau două variante care intrau în calcul, un circuit de 22,5 km la Seamer Moor și unul de 16 km pe locul vechiului traseu existent lângă Scarborough, dar nimic nu a putut fi concretizat până după sfârșitul războiului.

În 1945, imediat după încheierea războiului, clubul, împreună cu sucursala Automobil Club din Yorkshire și consiliul local din Borough au reînceput căutările.

După război, unul din principalele criterii de alegere a fost cel economic, astfel încât soluția adoptată în final a fost un circuit natural în lungime de 3,88 km situat pe pantele împădurite ale Oliver’s Mount, loc aflat în sudul orasului Scarborough.

Construit într-un timp record, circuitul a fost terminat la mijlocul lunii septembrie 1946 și a fost inaugurat câteva zile mai tărziu, găzduind în premieră antrenamentele și cursa clasei 350 cc marți 17 septembrie, miercuri antrenamentele clasei 500 cc, urmate de cursa organizată joi.

Oliver's Mount

Cel care este considerat părintele curselor pe acest circuit este Jack Claxton, care a coordonat activitatea de la prima cursă organizată în 1946, până la retragere, în septembrie 1965.

Circuitul Oliver’s Mount a captat repede atenția pasionaților de curse, dar și a iubitorilor de ieșiri în natură, evenimentele organizate aici bucurându-se de prezența unui public numeros.

Competițiile organizate au devenit atât de populare,Oliver's Mount încât Radio BBC a început să transmită în direct cursele din 1947, acoperind întreg teritoriul Marii Britanii, comentatori fiind un vestit cuplu de gazetari, Graham și Murray Walker, tată și fiu.

Și piloții de moto au fost atrași de cursele de aici, mari vedete ale vremii luând startul încă de la începutul activității, printre ei aflându-se câțiva viitori campioni mondiali: Eric Oliver, Geoff Duke, Cecil Sandford și Bill Lomas.

Din 1947 cursele au început să fie organizate în zilele de vineri și sâmbătă, obicei devenit tradiție, prima cursă organizată duminica având loc în 1971.

În primii 50 de ani de existență ai circuitului, aici au fost organizate 123 de curse moto, dintre care 47 internaționale și 74 naționale.

Oliver’s Mount este circuitul pe care au fost stabilite niște recorduri incredibile, performanțe Oliver's Mountimposibil de egalat, care par desprinse dintr-o altă lume.

În cursele pe circuite stradale din Marea Britanie nu sunt limitate clasele la care un pilot poate lua startul și, la majoritatea categoriilor, se aleargă câte trei, sau chiar patru manșe.

Primul care a câștigat trei curse într-un weekend de cursă a fost Dickie Dale, în 1949, învingător la clasele 250, 350 și 500 cc.

În 1971, John Cooper a devenit primul pilot care a câștigat patru curse în aceeași zi, la clasele 250, 350, 500 și 750 cc.

Dar șirul rezultatelor greu de înțeles nu s-a oprit aici.

În septembrie 1989, Carl Fogarty, de patru ori Campion Mondial Superbike, a devenit primul pilot care a câștigat aici șapte curse în cadrul aceluiași concurs.

Ca și cum aceste performanțe nu ar fi fost de ajuns, 20 de ani mai târziu, în 2009, Ryan Farquhar, pilot din Irlanda de Nord, a luat startul într-un weekend în 18 curse și le-a câștigat pe toate (18 din 18), devenind al doilea om ca număr de victorii pe acest circuit, cu un total de 109 curse câștigate.

Oliver's Mount

Chris Palmer si Michael Dunlop pe circuitul Oliver’s Mount – Scarborough

În același clasament, pe locul doi se situează Chris Palmer, fiul domnului Alan Palmer, Președinte al grupării pe care am înființat-o în 1991, Yamaha Racing Team Romania.

Chris este învingător în 98 de curse alergate pe Oliver’s Mount, Campion BSB la 125 cc în 1998 și de patru ori câștigător pe circuitul clasic din Insula Man, dintre care de două ori în cursa Tourist Trophy.

Pilotul care se poate mândri cu cele mai multe victorii la Scarborough este galezul Ian Lougher, veșnicul adversar al lui Chris Palmer, care a reușit peste 130 de victorii numai pe acest circuit, pe lângă alte câteva sute de curse câștigate pe celelalte circuite ale Marii Britanii.

În cei 70 de ani de existență, pe circuitul Oliver’s Mount de lângă Scarborough au alergat aproape toți marii piloți de motociclism, iar cursele au rămas tot atât de urmărite, la fiecare eveniment asistând zeci de mii de spectatori.

Oliver's Mount

Dacă v-a plăcut povestea circuitului Oliver’s Mount și vă interesează istoria circuitelor de motociclism, mai jos sunt articole cu aceeași temă postate până acum.

SNETTERTON – Povestea circuitului din Marea Britanie

CADWELL PARK – Povestea circuitului din Marea Britanie

DARLEY MOOR – Povestea circuitului din Marea Britanie

CROFT – Povestea circuitului din Marea Britanie

THRUXTON – Povestea circuitului din Marea Britanie

OULTON PARK – Povestea circuitului din Marea Britanie

Dacă nu aţi văzut toate prezentările de motociclete, testele şi cursele moto postate până acum pe blogul POVEŞTI CU MOTOARE şi pe pagina de Facebook, sau dacă vreţi să urmăriţi materialele pe care le voi posta, calea cea mai sigură este să vă abonaţi la canalul YouTube.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*