TIBERIU TROIA

SMAEB 2017, cea mai veche expoziție moto din România își deschide porțile

De 15 ani am intrat pe harta țărilor care au expoziții de moto. Avem și noi expoziția noastră și anul acesta se va numi SMAEB 2017.

SMAEB 2017

SMAEB 2006

Probabil că mulți dintre tinerii pasionați de motociclete nu-și amintesc de prima ediție SMAEB.

Era în anul 2003 și o mână de oameni din cel mult 15 firme destul de tinere erau adunați în Sala Polivalentă din București.

Îmi amintesc că aveam singurul stand cu accesorii, adică mutasem magazinul din stația de metrou Piața Romană la Polivalentă, în rest erau doar motociclete. Puține, dar așa a fost începutul.

Fenomenul a crescut destul de repede, astfel încât din anul 2 ne-am mutat la Romexpo. Am rămas acolo câțiva ani, până a început toată nenorocirea financiară care ne-a afectat mai mult pe noi, amărâții, decât pe cei din țările bogate care stârniseră totul.

Între timp, ambițioși cum suntem, creșterea numărului de magazine moto a fost explozivă.

În perioada 2006-2008, întâlneai astfel de magazine peste tot. În aproape orice intersecție se puteau vedea scutere chinezești de vânzare și ai fi putut crede că piața românescă a crescut în același ritm cu numărul magazinelor.

În realitate nu a fost așa.

Doritorii de motociclete erau cam tot ăia, dar erau pe piață mai mulți bani de prăpădit.

La SMAEB au apărut zeci de firme noi care intraseră în comerțul cu accesorii și mai puțin în cel cu motociclete.

Nu a durat mult, pentru că a venit criza de care ne aducem aminte cu toți și zeci de magazine din toată țara s-au înfipt cu oiștea în gard, insolvența lor afectându-ne pe toți, pentru că toți am luat-o pe cocoașă, nu numai falimentarii.

SMAEB 2017

SMAEB 2007 – prima participare Harley-Davidson

Marfa se învârtea de la un magazin la altul, majoritatea negustorilor fiind în relații de amiciție și prăbușirea unuia a însemnat gaură în buzunarul tuturor.

S-au închis multe magazine, s-au stricat prietenii, unii au plecat în America, ca să scape de supărații care îi căutau. Sună cam ca în filmele proaste, dar asta a fost realitatea.

Ca să poată rezista, SMAEB s-a mutat la Romaero, cu prețuri mai mici, cu firme mai puține, dar cu același public. A început nebunia cu stocurile rămase și cu discounturile care erau oferite înainte de a fi cerute.

A apărut o nouă categorie de clienți, cumpărătorii de discount, care băgau capul pe ușă și, fără a intra în magazin, întrebau din ușă: “Ce aveți la reduceri?”.

În același fel a evoluat și SMAEB, nu putea fi altfel decât restul realității românești. Din ce în ce mai mulți oameni vizitau expoziția ca să cumpere cu 50 lei mănușile care costau în mod normal 80 lei și din ce în ce mai puțini vizitau manifestarea ca să decida ce motocicletă de 15.000 Euro își vor cumpăra.

Am dus-o așa vreo trei ani, piața stând pe loc, marii importatori înregistrând pierderi importante. Cred că majoritatea firmelor implicate în comerțul cu motociclete și accesorii au fost pe pierdere și toți au venit cu bani de acasă.

În 2014 a început să se simtă o îmbunătățire a situației și asta a dus la revenirea la Romexpo a singurei expoziții care a rezistat peste ani.

Eforturile făcute de firmele expozante, împreună cu efortul făcut de organizatori și entuziasmul de neoprit al motocicliștilor, chiar și al celor care căutau mănușile de 50 lei, au făcut posibilă supraviețuirea expoziției, ajunsă acum la cea de-a 15-a ediție – SMAEB 2017.

SMAEB 2017

SMAEB 2015 – prima participare Povesti cu motoare

Poate că și din această cauză trebuie să mergem la SMAEB 2017, să hrănim flacăra pasiunii noastre comune, să ne întâlnim cu prieteni pe care nu îi vedem în fiecare zi, să admirăm produsele celor 75 de firme expozante și câte motociclete se vor strânge în același loc, să visăm că ne vom cumpăra una mai bună decât cea pe care o avem în prezent și să criticăm pe toată lumea, că așa facem noi românii.

.

Fiecare zi din viață este câte o poveste, iar poveștile mele sunt, de ce mai multe ori, cu și despre motociclete. Dacă nu aţi văzut toate testele, cursele moto, sau interviurile postate până acum pe blogul POVEŞTI CU MOTOARE şi pe pagina de Facebook, sau dacă vreţi să urmăriţi materialele pe care le voi posta, calea cea mai sigură este să vă abonaţi la canalul YouTube.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*