TIBERIU TROIA

Am fost la Muzeul Angel Nieto din Madrid

Cea mai tristă știre a lunii august din lumea moto internațională a fost accidentul lui Angel Nieto, urmat la câteva zile de moartea marelui campion.

Vestea a șocat pe toată lumea, iar reacția comunității moto a fost pe măsură, manifestările spontane fiind impresionante.

Muzeul Angel Nieto

Monumentul de lângă virajul Angel Nieto de pe circuitul Jerez

În toate orașele mari ale Spaniei, în toate locurile legate de numele marelui dispărut, la monumentul de pe circuitul Jerez, de lângă virajul cu numele pilotului, la casa din Madrid, Muzeul Angel Nieto pentru o vreme, mii de oameni au venit să își manifeste durerea pricinuită de pierderea campionului și recunoștința pentru ceea ce a însemnat el pentru motociclismul spaniol.

Toți cei prezenți la prima cursă de MotoGP de la Brno, piloți, tehnicieni, manageri, au adus un omagiu maestrului ținând un minut de reculegere chiar pe pista circuitului.

Muzeul Angel Nieto

Minut de reculegere ținut la cursa MotoGP de la Brno

Nu am mers la cursa de la Brno, nu am fost la Ibiza, unde a avut loc ceremonia funerară, dar am ajuns întâmplător la Madrid.

Singurul obiectiv din Madrid legat de numele lui Nieto era fosta lui locuință, transformată în Muzeul Angel Nieto, dar închis de ceva vreme.

Casa e relativ ușor de găsit, datorită extraordinarei rețele de metrou de acolo, probabil cea mai mare din Europa, rețea care acoperă practic întreaga suprafață a orașului.

Muzeul Angel Nieto

Imagine din Muzeul Angel Nieto, atunci când funcționa

Ca să nu bâjbâi, am întrebat un șofer de taxi pe unde este strada, fără să precizez ce anume caut acolo.

Nu am apucat să termin întrebarea și omul mi-a arătat direcția, explicându-mi pe unde este Muzeul Angel Nieto.

Se pare că toata lumea era la curent cu vestea tristă a morții campionului și că Nieto era cunoscut de toți.

Am ajuns repede în fața casei, cam neîngrijită, cu Muzeul Angel Nietogeamurile și usile protejate de grilaje, ca să nu zic lăsată în părăsire.

Pe toate geamurile casei se aflau flori, bilete, panglici, steaguri, semne ale respectului de care se bucură campionul.

Știam că asta voi găsi acolo, nu mă așteptam la nici o surpriză, nu credeam că voi găsi pe cineva, sau că voi putea vizita muzeul închis.

M-am dus acolo ca să las pe unul din geamuri un steguleț al României, pe care am scris 12 + 1 = Love (o inimă).

Fără nume, pentru că am considerat că micul simbol ne reprezintă pe toți iubitorii de moto din România, care l-am admirat și respectat pe Angel Nieto.

Muzeul Angel Nieto

Fiecare zi din viață este câte o poveste, iar poveștile mele sunt, de ce mai multe ori, cu și despre motociclete. Dacă nu aţi văzut toate testele, cursele moto, sau interviurile postate până acum pe blogul  POVEŞTI CU MOTOARE şi pe pagina de Facebook, sau dacă vreţi să urmăriţi materialele pe care le voi posta, calea cea mai sigură este să vă abonaţi la canalul YouTube.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*