TIBERIU TROIA

Să nu uităm cine a fost Angel Nieto

Cât de ciudată poate fi viața, ca, după 13 titluri de Campion Mondial și 90 de victorii în mari premii de motociclism, să fii lovit în trafic, de un Fiat 500 condus de o femeie, în timp ce mergeai cu 40 km/h cu un ATV utilitar, pe o stradă din Ibiza și purtai și cască ?

Angel Nieto

Probabil că motocicliștii mai tineri nu au auzit de Angel Nieto, nu ar fi o mare surpriză. Dar asta se întâmplă numai în România, pentru că acasă, în Spania și în celelalte țări în care motociclismul înseamnă mai mult decât schimburi de replici istețe pe Facebook și 1000-2000 km pe an de folosit motocicleta, Angel Nieto este un simbol al motociclismului.

Împreună cu Giacomo Agostini a dominat cursele din Campionatul Mondial, obținând în perioada 1964-1986 13 titluri de Campion Mondial la clasele 50 cc și 125 cc și 90 de victorii de cursă.

Fiind foarte superstițios, Angel nu a recunoscut niciodată numărul 13 și declara că este de 12 + 1 ori câștigător, număr pe care îl avea scris și pe rulota sa parcată permanent în parcul echipelor de la MotoGP.

Numai Giacomo a reușit 15 titluri de Campion Mondial și 122 de victorii, Angel Nieto find depășit la numărul de victorii de încă un pilot până în prezent, de Valentino Rossi, pe care Angel l-a sărbătorit cu mult entuziasm în 2008, la cursa la care Valentino i-a egalat performanța.

Angel Nieto

Rezultatele sale au inspirat mii de tineri, așa cum în România, cu mulți ani în urmă, medaliile cucerite de Nadia Comăneci au creat o stare generală de entuziasm și mii de fetițe au fost înscrise de părinți la cursuri de gimnastică.

Cam același lucru s-a întâmplat în Spania, dar miile de copii au fost duși de părinți la cursuri de moto și așa au apărut Alex Criville, Sete Gibernau, mai multe generații de piloți, care continuă și în prezent să câștige curse sau să formeze, la rândul lor, alte generații de piloți.

Noi nu avem cum să realizam cât de mare este pierderea suferită de sport prin dispariția unui singur om, dar lumea sportului cu motor este în doliu.

Familia campionului a hotărât ca trupul neînsuflețit să fie incinerat și, pentru ca toți cei dragi lui, colegi, elevi, prieteni, toată lumea din MotoGP și nu numai, să poată fi lângă marele dispărut, vor fi organizate la începutul lunii septembrie niște funeralii la Madrid, după cursa MotoGP de la Silverstone.

Ca semn al respectului nemărginit pe care i-l port, voi încerca să pregătesc un reportaj de la casa lui din Madrid, transformată în muzeu și, cu puțin noroc, chiar de la ceremonia din septembrie.

Rămas bun Angel Nieto !

Angel Nieto

 

Dacă nu aţi văzut toate testele, cursele moto, sau interviurile postate până acum pe blogul POVEŞTI CU MOTOARE şi pe pagina de Facebook, sau dacă vreţi să urmăriţi materialele pe care le voi posta, calea cea mai sigură este să vă abonaţi la canalul YouTube.

4 thoughts on “Să nu uităm cine a fost Angel Nieto

 1. Giro

  Da Tibi,dar un pic esti partinitor!Angel Nieto,fara a-i scade meritele, a crescut sub obladuirea industriei aeroportoruare ale fostelor companii spaniole,deservite lui Hitler!DerbY,nu a fost reprezentat niciodata,real de catre pilotii casei!Ca dovada,te rog sa mai sapi putin prin istorie!Hegemonia Derby,a inceput cu clasa 80cmc,dupa ce clasa de 50,Kreidler,2 timpi,nu mai avea adversar.Van Veen!In primii 2 ani,50-urile,inca puverizau Derby-urile de 80cmc!
  Ca sa-l compari cu Giacommo Agostinni,este ca si cum ai vrea sa-l compari pe patriarhul Daniel,cu papa de la Roma!
  Poate ca un pic bravezi!Si apoi, sa-l pui pe un piedestal cu Nadia Comaneci,este totala sinucidere!idiotenie!
  Stii foarte bine si il cunosti personal,pe bulgarul Nikolov!
  El a fost campionul Derby!Vorbesti prostii totale!

 2. Tiberiu Troia Post author

  Când am văzut mesajul tău, am stat puțin pe gânduri: să-l postez, sau să-l șterg ?
  Pe urmă mi-am dat seama că, trecând peste tonul și unele cuvinte folosite, care ar putea să deranjeze, nu am de ce să-l șterg, pentru că toate inepțiile scrise acolo sunt ale tale.
  Chiar dacă Nieto a câștigat primele 3 Campionate Mondiale pe Derbi, eu nu am scris nimic despre Derbi, iar ca să-l compar pe Nikolov, Campion European o singură dată, cu Angel Nieto, cel pe care Barry Sheene îl considera unul dintre cei mai mari piloți din istorie, de șase ori CM la 50 cc și de șapte ori la 125 cc, ar fi fost o nedreptate față de marele dispărut.
  Probabil că sunt eu mai limitat, dar nu înțeleg ce legătură au companiile care poate că l-au sprijinit pe Franco (indirect pe Hitler), cu victoriile lui Nieto obținute la exact 25 ani după terminarea războiului.
  În rest numai de bine și, dacă mai ai idei de felul ăsta, nu te simți jenat, trimite mesajele, ne mai amuzăm și noi, dar încearcă să pastrezi mesajul in niste limite civilizate, nu mă porcăi prea tare, suntem pe blogul meu, nu pe Facebook… 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*