TIBERIU TROIA

Yamaha la Raliul Dakar 2018 – agonie și extaz, dezastru și recital

Dezastru la categoria moto și triumf la quad, astfel poate fi descrisă prezența firmei Yamaha la Raliul Dakar 2018.

De mulți ani, categoria moto a Raliului Dakar este dominată copios de KTM.

Este adevărat că producătorii din Japonia nu au acordat interes acestei competiții, neprezentând echipe oficiale la start, dar decizia este discutabilă.

Cert este faptul că, atunci când au hotărât că trebuie să se implice din nou, a fost mult mai greu decât dacă ar fi rămas în continuare pe baricade.

În ultimii 17 ani, echipa oficială KTM a fost de neînvins, reușind asta și în acest an, poate cu ceva noroc.

Yamaha la Raliul Dakar 2018

Adrien Van Beveren

După primele opt etape, Adrien Van Beveren, unul dintre piloții echipei oficiale Yamaha, conducea cursa la numai 22 de secunde în fața pilotului de la Honda, Kevin Benavides, urmați la câteva minute de o adevărată armada, formată din trei dintre piloții KTM și Juan Bareda Bort, de la Honda.

Cu cinci zile înainte de finalul cursei, la doar 3 kilometri înainte de linia de sosire, Adrien Van Beveren cade și este nevoit să abandoneze datorită unei fracturi de claviculă.

Accidentarea liderului a însemnat o schimbare în clasamentul general, Matthias Walkner trecând de pe poziția a treia pe locul întâi, loc pe care l-a păstrat până la sfârșitul cursei.

Chiar dacă unul dintre piloții echipei Honda, Kevin Benavides, a reușit să termine cursa pe locul al doilea, cu trei dintre piloți pe primele patru locuri și cu cea de-a 17-a victorie consecutivă, KTM dovedește că încă nu a sosit momentul pentru producătorii japonezi să învingă în cel mai dificil raliu din lume și că anii în care nu au fost interesați de această disciplină a motociclismului îi costa scump.

Yamaha la Raliul Dakar 2018

Ignatio Casale din Chile, câștigator al categoriei quad în 2014 și 2018

Nu aceeași a fost situația la categoria rezervată quadurilor, unde nici unul dintre marii producători nu a făcut efortul de a prezenta o echipă oficială.

Aici au luat startul 49 de piloți, printre care au fost și două doamne, la start aliniindu-se quaduri produse de Yamaha, Honda, Can-Am, Barren Racer (un quad produs în Olanda cu motor 690 KTM) și Ibos.

Rezultatul final a reprezentat un recital Yamaha, în primii 12 concurenți reușind să termine pe locul 8 singurul pilot din Olanda, pe un Barren Racer de 80.000 Euro, în rest toți ceilalți pilotând quaduri Yamaha.

Dominația indiscutabilă a modelelor Yamaha se datorează performanțelor reușite de acestea și fiabilității deosebite pe care le oferă și poate că uzina ar trebui să-și îndrepte atenția în această direcție, de vreme ce competițiile de rally-raid sunt câștigate oricum, fără ca producătorul să se implice.

Yamaha la Raliul Dakar 2018

Nicholas Cavigliasso, locul 2 la prima participare la Raliul Dakar

Era necesar ca echipa Yamaha să fie prezentă fără întrerupere ? Au făcut bine concentrâdu-și atenția asupra altor domenii ? A fost mai rentabil, au câștigat în alte părți ce au pierdut aici ? Numai ei o pot spune.

Cert este faptul că prezența firmei Yamaha la Raliul Dakar 2018 a însemnat o echipă oficială la moto, reprezentând un efort financiar de multe sute de mii de dolari, iar singurul pilot Yamaha care a terminat competiția a fost australianul Rodney Faggotter, desemnat de conducerea echipei ca fiind cel care cară apa pentru vedete (la propriu, nu e o figură de stil), în timp ce coechipierii săi mult mai galonați au abandonat rând pe rând, pe când la quaduri, entuziasmul unor piloți mai puțin cunoscuți, cu susținere privată, a ridicat la cer faima modelelor de quad produse de Yamaha.

Yamaha la Raliul Dakar 2018

Rodney Faggotter

Dacă nu ați urmărit evoluția echipei oficiale Yamaha, mai jos puteți citi articolele postate cu câteva zile în urmă.

Echipa oficială Yamaha la Dakar 2018

Liderul clasamentului general, Adrien Van Beveren, abandonează în Raliul Dakar

Dacă nu aţi văzut toate testele şi cursele moto postate până acum pe blogul POVEŞTI CU MOTOARE şi pe pagina de Facebook, sau dacă vreţi să urmăriţi materialele pe care le voi posta, calea cea mai sigură este să vă abonaţi la canalul YouTube.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*