TIBERIU TROIA

Peter Fonda a plecat. Ride in Peace, Easy Rider !

Peter Fonda, idolul multor generații care l-au admirat în filmul Easy Rider, a plecat dintre noi, lănsându-ne vie imaginea motociclistului rebel.

Peter Fonda

Încă un mare actor a trecut în neființă.

Peter Fonda rămâne în memoria colectivă în special pentru rolul din filmul Easy Rider, emblematic pentru o anumită generație și pentru cultura americană în special.

Nu l-am cunoscut, nici nu aveam cum. Dar i-am văzut motocicleta sau, mă rog, o replică fidelă.

Aceasta se află și acum în Las Vegas, expusă în localul Harley-Davidson Café.

Eram cu Marcel, în 2008, pentru prima oară în Las Vegas, puțin intimidați de spectacolul fantastic oferit de orașul minune, culmea kitchului, o mare aglomerare de recorduri de toate felurile, care te fac să râzi, dar în care îți dorești să revii imediat după ce ai plecat.

Peter Fonda

Venisem la adunarea de vară a dealerilor Harley-Davidson și, automat, prima vizită într-o astfel de ocazie, era normal să o facem la Harley-Davidson Café.

Un fel de Hard Rock, făcut cam pe același tipic, dar mult mai moto.

Deasupra capului vizitatorilor se plimbau multe motociclete pe o șină care străbătea întregul local și, într-un colț era expusă pe un podium, protejată de un cordon de siguranță, legendara Captain America, așa cum este numită motocicleta folosită în film (adică replica ei, în cazul nostru).

Chiar dacă era în local, ca să faci o poză lângă ea (nu pe ea), trebuia să plătești vreo 10 $.

Peter Fonda
N-am plătit, nu știu de ce, nu cred că din calicie, probabil dintr-o proastă inspirație, dar tot i-am făcut o poză lui Marcel.

Eu am uitat să-mi fac o poză lângă motocicletă, eram prea emoționat, îmi trecuseră prin fața ochilor într-o clipă toate scenele importante din filmul pe care îl îndrăgisem în copilărie, Peter Fonda, Dennis Hopper, Jack Nicholson și toate motocicletele care mă fascinaseră.

Tot timpul am avut senzația că un astfel de film nu va fi uitat niciodată și actorii vor rămâne tineri de-a pururi, nu vor muri niciodată.

Poate că așa și e.

Easy Rider este și va fi unul dintre filmele preferate de motocicliști (și nu numai), motocicleta vopsită în culorile steagului american va rămâne pentru toată lumea Captain America, iar Peter Fonda va fi întotdeauna motociclistul rebel pe care nu îl vom uita niciodată.

El nu a murit azi, a plecat în altă parte.

Ride safe, Easy Rider !

Peter Fonda

Toate poveştile, interviurile şi ştirile din lumea moto postate până acum pe blogul POVEŞTI CU MOTOARE pot fi urmărite și pe FacebookLinkedIn sau Twitter iar filmele sunt postate pe YouTube.

One thought on “Peter Fonda a plecat. Ride in Peace, Easy Rider !

  1. Mihai

    Foarte frumos si inspirat scris, Domnule Troia! Ati spus in cateva randuri tot ce se putea spune, astfel incat alte cuvinte nici nu-si mai au locul.

    RIP !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*