TIBERIU TROIA

Harley-Davidson și 9/11

Cu ceva timp în urmă am fost în Statele Unite, pentru testul noilor modele 2020.

Evenimentul a fost organizat în California, pentru vremea excepțională din septembrie și traseele spectaculoase pe care le-am parcurs în cele două zile de teste.

Harley-Davidson si 9-11

Într-una din seri era programată o vizită la unul dintre magazinele Harley-Davidson din zonă pentru masa de seară.

Nu este ceva ieșit din comun, la astfel de evenimente se vizitează de multe ori dealerul local, ocazie cu care se organizează cina în magazin.

Neobișnuit era numărul invitaților, pentru că, fiind eveniment de trei zile, în aceeași seară erau prezente trei serii de participanți.

Programul zilei fiind destul de strâns, chiar dacă fusese anunțat încă de la sosire, am întârziat și am pierdut autobuzul care trebuia să ne ducă la magazin.

Mi s-a părut simplă rezolvarea problemei și am luat un taxi care m-a dus la cel mai apropiat magazin Harley-Davidson.

Încă de când ne-am apropiat de intrare am înțeles că am greșit magazinul, totul părea suspect de pustiu, iar magazinul, care pentru România era mare, pentru standardele americane era mic și nu putea găzdui două autobuze de invitați la masă.

Harley-Davidson si 9-11

Ca să nu mai ratez destinația și a doua oară, am întrebat personalul magazinului și am aflat adresa corectă, bineînțeles că erau la curent cu evenimentul organizat de concurență.

Singura problemă era că celălalt magazin se afla la 32 km distanță.

Am plecat la drum și, când ne-am apropiat de adresa indicată, am înțeles că, de data asta, am nimerit unde trebuia.

Nu era un simplu magazin, era un fel de cartier Harley-Davidson, suprafața magazinului, cu service și parcare depășind mult suprafața unui teren de fotbal.

Cei 90 de participanți la test s-au pierdut în mulțime, pentru că acolo am găsit câteva sute de invitați, un spectacol cu cascadori în plină desfășurare, muzică cu DJ, zeci de domnișoare care te întâmpinau cu amabilitate, mâncare la greu, băutură care țâșnea din niște mici fântâni arteziene lângă care se aflau sute de pahare și o amestecătură de turiști, motocicliști, veterani în scaune mobile, un adevărat festival.

Harley-Davidson si 9-11

Am aflat că magazinul era în primele 15 din Statele Unite ca suprafață și că proprietarul magazinului, Nick, vechi dealer Harley-Davidson, nu era la primul magazin de acest gen.

Cu câțiva ani în urma avea magazinul în New York, mai exact în 2001, anul pe care americanii nu îl vor uita niciodată.

În atentatele din 9 septembrie, printre miile de victime s-au aflat și 23 de polițiști din NYPD, din care mulți se aflau în patrulare cu motocicletele, fiind surprinși de prăbușirea turnurilor gemene.

Au pierit oamenii, au murit și motocicletele lor.

Ca un omagiu adus eroilor din acele zile, compania Harley-Davidson a hotărât să doneze poliției din New York 12 motociclete în locul celor distruse.

Viețile celor dispăruți nu puteau fi înlocuite, dar puteau fi omagiate și Harley-Davidson a organizat un eveniment special: cele 12 motociclete au fost livrate pe roți de la fabrica din Milwaukee la New York, de tot atâția voluntari, într-un tur de peste 1400 km, care a traversat toate marile orașe întâlnite, unde au fost organizate evenimente de comemorare, impactul fiind uriaș.

Harley-Davidson si 9-11

Unul dintre voluntarii care au livrat motocicletele a fost chiar Nick, proprietarul unuia dintre magazinele Harley-Davidson din New York, iar scenele la care el a fost martor l-au marcat pentru tot restul vieții.

Din acel moment, Nick a organizat în fiecare an, pe 11 septembrie, zi declarată de americani “Patriot Day”, un mare eveniment de comemorare a celor dispăruți, în special a celor care și-au pierdut viața aflându-se în misiune.

Ziua în care noi vizitam noul magazin din San Diego al lui Nick era 9-11 și, pe lângă sutele de oameni care comemorau amintirea eroilor, ne-am aflat și noi, vreo 90 de oameni, aflați la prima vizită în acel loc, bucurându-ne de spectacolul oferit, fără să cunoaștem semnificația evenimentului.

După ce am plecat către hotel, în autobuz, gazdele ne-au povestit câte ceva despre trecutul și experiența de viață a lui Nick și atunci am înțeles că tot ceea ce văzusem noi acolo era mult mai mult decât mâncare și băutură oferită invitaților, era o parte din sufletul unui om care așa înțelegea să țină flacăra aprinsă, în memoria celor care își făcuseră datoria până la capăt pe 9-11.

Harley-Davidson si 9-11

Toate poveştile, interviurile şi ştirile din lumea moto postate până acum pe blogul POVEŞTI CU MOTOARE pot fi urmărite și pe FacebookLinkedIn sau Twitter iar filmele sunt postate pe  YouTube.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*