În toamna anului trecut, Indian Motorcycle a prezentat publicului noua gamă Scout, platforma considerată baza vânzărilor și o garanție a viitorului companiei.
La scurt timp de la lansarea celor cinci noi modele Scout, au fost introduse pe piață alte trei modele Scout Sixty, versiuni cu motoare mai mici, dintre care vă prezint modelul Indian Scout Sixty Bobber.
Termenul de bobber a apărut în lumea moto la începutul anilor ‘20, cu un secol în urmă, atunci când tinerii au început să modifice motocicletele masive de atunci, înlăturând aripa față, scurtând-o pe cea din spate și eliminând toate piesele de caroserie considerate inutile, pentru a reduce masa motocicletelor greoaie.
Inițial, acest curent a fost denumit bob-job, după care, atunci când a fost recunoscut ca un adevărat stil de personalizare a motocicletelor, a devenit bobber, nume care nu numai că s-a păstrat până în zilele noastre, dar a și devenit din ce mai popular printre tinerii motocicliști.
O altă caracteristică a unui bobber sunt roțile de aceeași dimensiune, echipate cu anvelope groase, renunțându-se la roata față mai mare, așa cum aveau aproape toate motocicletele înainte.
De-a lungul istoriei, toate curentele apărute ca urmare a modificărilor făcute de public au influențat producătorii. Micile ateliere private au construit motociclete modificate la comandă iar marii producători și-au adaptat producția modelelor de serie la ceea ce cerea piața și așa au apărut și bobbere de serie.
Să vedem ce ne oferă această ultimă generație de Scout Sixty Bobber.
Motorul SpeedPlus de 999 cmc, cu doi cilindri în V la 60 grade, răcit cu lichid, care produce o putere maximă de 85 CP la 6200 rpm, adică cu 7 cai mai mult decât generația anterioară și un cuplu maxim de 87 Nm este instalat într-un cadru nou din oțel tubular.
Până aici totul este nou, dar motocicleta păstrează toate caracteristicile și aspectul modelelor Scout, o recunoști de la distanță.
O motocicletă lungă și grea, 2206 mm lungime și o masă la plin de 243 kg, dar masă pe care nu o simți datorită centrului de greutate foarte jos. Coborârea acestui centru de greutate a putut fi obținută, în afară de tradiționala centralizare a maselor, prin coborârea șasiului. Acum garda la sol este de doar 109 mm iar înălțimea la șa de 649 mm, nu-mi aduc aminte de o altă motocicletă cu șaua mai joasă.
Și aici este singura mică problemă a bobberelor, pe care este posibil să nu o vezi, dar este sigur că o vei simți.
Cum să cobori șasiul altfel decât instalând roți cu diametrul mai mic și amortizoare mai scurte, adică cu o cursă mai scurtă ?
Pe față amortizoarele conferă roții o cursă de 120 mm iar pe spate, cele două amortizoare au o cursă de doar 51 mm. La atâta cursă, simți fiecare piatră întâlnită, fiecare crăpătură în asfalt, nu mai zic nimic de capacele de canal sau șinele de tramvai.
Dar cineva care cumpără un bobber, trebuie să își asume asta. Nu cred că mai există cineva care plătește 12890 euro, atât cât costă Scout Sixty Bobber, fără să testeze motocicleta. Și dacă ești vrăjit de felul cum arată motocicleta, de modul în care se oprește lumea pe stradă să te admire, de fapt să admire motocicleta, de întregul spectacol pe care îl oferi publicului, tu și motocicleta ta, atunci probabil că nu mai contează că zdruncină puțin.
Noi românii avem o sumedenie de vorbe și proverbe care se potrivesc oricărei situații de viață. Și în cazul ăsta avem una, cunoscută de toată lumea: Baba suferă la frumusețe.
Dacă au existat în istoria recentă a omenirii mii de femei care purtau haine vopsite cu coloranți pe bază de arsenic sau care lustruiau pantofii cu cremă care conținea nitrobenzen, o altă substanță foarte toxică, de ce nu ar exista bărbați care ar merge pe un bobber până la Brașov cu riscul să-i doară rinichii ?
Sau poate mofturile astea vin odată cu vârsta. Probabil că la 20 de ani aș fi mers până la cercul polar fără amortizoare, doar să primesc o astfel de motocicletă. Acum n-aș mai face-o, acum dau în schimb sfaturi.
Trecând peste partea poetică, avem o motocicletă superbă, care merge și se aude minunat, care te aduce mai aproape de imaginea motocicliștilor din filmele americane, foarte joasă, pe care poate merge oricine, începător, doamne, domnișoare, nici măcar nu e foarte scumpă, nu trebuie să vinzi un rinichi ca s-o cumperi, îl poți păstra și strica liniștit în timpul mersului.
Totul este să vrei un cruiser bobber, nu vitezană sau model de aventură.
Dacă v-am încurcat cu descrierea, dacă nu mă credeți pe cuvânt, treaba e simplă, puteți găsi motocicleta pentru test și nu numai în București, așa că nu mai stați, programați un test și îmi veți da dreptate sau nu.
Fiecare zi din viață este câte o poveste iar poveștile mele sunt, de cele mai multe ori, cu și despre motociclete. Toate poveştile, interviurile şi ştirile din lumea moto postate pe blogul POVESTI CU MOTOARE pot fi urmărite și pe Facebook, LinkedIn sau X (ex Twitter) iar filmele sunt postate pe Instagram și pe canalul YouTube.