TIBERIU TROIA

Test Harley-Davidson Fat Boy 117

În acest an se împlinesc 35 de ani de când Harley-Davidson a lansat pe piață prima versiune a acestei motociclete, Fat Boy, unul dintre cele mai vândute modele din istoria companiei.

Fat Boy a fost proiectat de Willie G Davidson și a fost prezentat ca prototip în 1988 și 1989 la Daytona Bike Week, eveniment anual la care participă de fiecare dată sute de mii de motocicliști, după care a apărut ca model de serie începând din 1990.

Gurile rele spun că numele Fat Boy ar fi o combinație dintre Fat Man și Little Boy, numele celor două bombe atomice lansate în Japonia în timpul celui de-al doilea război mondial, ca o insultă simbolică la adresa modelelor concurente japoneze, dar oameni din conducerea companiei au negat asta, cum ar fi putut să spună altceva ?

Fat Boy a traversat cei 35 de ani având motoarele pe care compania le-a produs în această perioadă, la început Evolution de 1340 cmc, 10 ani mai târziu Twin Cam în cele 3 variante de cilindree și, începând din 2018, noul Milwaukee-Eight, versiunea instalată pe modelul 2025 fiind cea de 117 inch cubici.

Harley-Davidson Fat Boy 117

Motorul Milwaukee-Eight 117 Custom are cea mai mare capacitate cilindrică instalată de Harley-Davidson pe modelele de serie, 1923 cmc, produce o putere maximă de 104 CP la 4600 rpm și un cuplu de 171 Nm la 3000 rpm.

Fat Boy este unul dintre cele mai vândute și cunoscute modele din istoria companiei nu neapărat datorită performanțelor sau a aspectului motocicletei, ci datorită faptului că a fost puternic mediatizat. A fost folosit în multe filme, cele mai cunoscute fiind două dintre filmele seriei Terminator și, dacă James Cameron, regizorul filmului sau Arnold Schwarzeneger au făcut ceva bun pentru Harley-Davidson, a fost faptul că milioane de oameni au urmărit cu sufletul la gură aventurile eroului care s-a luptat cu roboții veniți din viitor, pilotând un Fat Boy din prima generație. 

Harley-Davidson Fat Boy 117

Una dintre motocicletele folosite în film este expusă în muzeul Harley-Davidson din Milwaukee și este tot atât de cunoscută pe toate meridianele globului ca și replica actorului: “I’ll be back”.

Așadar Fat Boy is back, mai puternic și mai echipat ca niciodată. Motocicleta a păstrat aspectul, liniile modelului inițial și, poate ceea ce este cel mai important pentru un Fat Boy, roțile Lakester, turnate din aluminiu și prelucrate prin strunjire, pline, sau mă rog, aproape pline, așa cum a avut Fat Boy încă de când a apărut. Utilizarea acestui model de roți a însemnat pentru producător și un mic compromis: nu a fost instalat un la doilea disc de frână pe față doar ca să se vadă mai bine roata plină. Nu că ar fi fost nevoie neapărat de două discuri, frâna actuală face față, dar o frână și mai bună nu strică niciodată. 

Harley-Davidson Fat Boy 117

Pe de altă parte, configurația actuală a motocicletei limitează puțin un eventual mers sportiv. Datorită gardei la sol de 125 mm și a instalării tălpicilor pe post de scărițe, unghiul de înclinare este de 25 de grade pe ambele părți, detalii tehnice care nu pot face din Fat Boy un rege al virajelor.

Dar marea îmbunătățire implementată pe această ultimă generație a motocicletei este existența unui pachet electronic interesant, care aduce clasicul Fat Boy în rândul motocicletelor moderne.

ABS activ pe viraje îmbunătățit, control al tracțiunii activ pe viraje îmbunătățit, sistem de control al derapajului roții spate activ pe viraje, sistem de monitorizare a presiunii din anvelope, toate aceste sisteme electronice de control și siguranță sunt prezente nu numai pe Fat Boy versiunea 2025, ci pe toate modelele gamei Softail din acest an.

Harley-Davidson Fat Boy 117

Singurele componente care nu au fost modificate față de cele ale generației anterioare sunt suspensiile față/spate, au rămas aceleași Showa care sunt prezente pe motocicletele Softail de câțiva ani și masa, care acum este de 315 kg la plin, cu vreo 2 kg mai puțin decât versiunea din 2024.

Cât de manevrabil este Fat Boy 117 ? Atât cât poate fi de manevrabilă o motocicletă de peste 300 kg, cu tălpici care permit doar 25 grade înclinație pe viraje, dar care rămâne un simbol, motocicleta lui Terminator.

Cât despre prețuri, aici nu avem cum să așteptăm vești bune. În climatul politico-economic actual, cu creșterea prețurilor materialelor, al transportului maritim și cu nebunia taxelor vamale anunțate, trebuie să fim mulțumiți că prețul modelului Fat Boy 117 în România este între 27.710 – 29.060, în funcție de culoare, iar motocicleta pe care am testat-o costă 29060 euro.

Harley-Davidson Fat Boy 117

Fiecare zi din viață este câte o poveste iar poveștile mele sunt, de cele mai multe ori, cu și despre motociclete. Toate poveştile, interviurile şi ştirile din lumea moto postate pe blogul POVESTI CU MOTOARE pot fi urmărite și pe FacebookLinkedIn sau X (ex Twitter) iar filmele sunt postate pe Instagram și pe canalul YouTube.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*