TIBERIU TROIA

Triumph şi Guy Martin încearcă să doboare vechiul record de viteză pe uscat, pe pista de sare de la Bonneville, din Utah.

Record de viteză de orice fel – asta este ceea ce îşi doreşte cu orice preţ cunoscutul pilot de motociclism Guy Martin, multiplu câştigător de curse pe cele mai dificile circuite din Anglia.

record de viteză

Născut într-o familie în care motociclismul este tradiţie şi religie, Guy Martin nu putea să aleagă alt drum în viaţă.

Înca din copilărie a fost prezent la toate cursele pe circuit ale tatălui său Ian, până în 1988, când Guy avea 7 ani şi tatăl său a avut un accident care a însemnat retragerea din viaţa sportivă.

Dar retragerea nu a însemnat abandonul curselor, ci numai reorientarea profesională, pentru că Ian a devenit unul dintre cei mai buni mecanici din padocul curselor de moto, alături de fiica sa Kate, sora lui Guy, care a fost mult timp singura femeie mecanic din garajele BSB, până s-a casatorit cu Patrick Farrance, de 2 ori câştigător al cursei TT din Insula Man, la clasa ataş.

record de viteză

Guy a reuşit să impresioneze încă de la începutul carierei sale de pilot, reuşind victorii pe cele mai dificile circuite din Anglia şi Irlanda – Scarborough, Ulster Grand Prix, Cookstown 100, Kirkistown.

Luptând cu fantomele trecutului şi cu el însuşi, Guy câştigă 3 curse în aceeaşi zi pe Oliver’s Mount, circuitul din pădurea de la Scarborough, cel pe care tatăl sau avusese accidentul care l-a obligat să se retragă din activitate.

Vehicolul Triumph pentru record de viteză

Bordul vehicolului construit pentru record de viteză

În paralel cu competiţiile de motociclism, Guy a încercat toată viaţa să doboare recorduri, iar televiziunile au profitat de pasiunea lui, de carisma, nonconformismul şi, nu în ultimul rând, de chipul său.

A încercat să doboare orice record de viteză îi ieşea în cale: viteză pe bicicleta, distanţa de acvaplanare pe lac cu motocicleta, cel mai rapid avion propulsat cu mijloace proprii, distanţa parcursă pedalând 24 ore non-stop, viteză pentru hovercraft şi altele care sunt greu de înţeles.

record de viteză

După ani de luptă cu provocările, Guy a convins firma Triumph că el este cel care merită să piloteze vehicolul construit de producătorul de motociclete, Triumph Rocket III Streamliner, cu o formă revoluţionară, propulsat de 2 motoare de 2,3 litri folosite la modelul Rocket III, modificate cu alimentare turbo, care însumează 1000 CP.

Triumph şi Guy Martin şi-au propus ca obiectiv îmbunătăţirea actualului record de viteză omologat de FIM pentru motociclete, care este 376,36 mph să stabilească noua performanţă la 400 mph şi să aducă recordul firmei Triumph şi Marii Britanii, după o pauză de 45 ani.

Vechiul record de viteză britanic fusese stabilit de Johnny Allen în 1955, la peste 193 mph.

record de viteză

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*