TIBERIU TROIA

John Surtees a plecat într-o lume mai bună la 83 ani

John Surtees, singurul om din istorie Campion Mondial pe două și pe patru roți, a murit la 83 de ani iubit și respectat de toată lumea.

John Surtees

John Surtees cu Vincent

Întâmplător scriu din nou despre un mare pilot care ne-a părăsit și nu aș fi vrut să transform blogul într-un pomelnic al motocicliștilor, dar dispariția unei personalități de talia lui John Surtees nu poate trece neremarcată.

Victoriile reușite de Surtees în trei ramuri diferite ale sportului cu motor nu pot fi egalate, nivelul performanței la care s-a ajuns în zilele noastre făcând imposibil accesul aceluiași pilot la vârful a trei discipline.

Campion Mondial la clasa 350 cc în 1958, 1959 și 1960, Campion Mondial la clasa 500 cc în 1956, 1958, 1959 și 1960, Campion Mondial în Formula 1 1964 și de șase ori învingător în cursa Tourist Trophy din Insula Man, fiind primul pilot câștigător de trei ori consecutiv a cursei Senior TT.

Marele pilot a câștigat prima cursă de moto la care a participat cu motocicleta tatălui sau, un Vincent, dar a fost descalificat de organizatori atunci când au aflat că pilotul are doar 13 ani.

John Surtees

John Surtees în 1960 cu MV Agusta în cursa TT din Insula Man

În motociclism a fost pilot de uzină al producătorilor Norton și MV Agusta, dominând copios cursele anilor săi de glorie. În perioada 1958-1960 a învins în ambele categorii GP la care a participat, câștigând 32 din cele 39 de curse, terminând pe podium în 45 de curse din totalul de 49 la care a luat startul în carieră, reușind 38 de victorii.

La numai 26 de ani ia decizia să părăsească cursele de moto dedicându-se automobilismului.

Își face debutul cu o mașină Lotus cu care câștiga cea de-a doua cursă la care participă in Formula 1 (British Grand Prix) și pleacă din pole position la cursa a treia.

A făcut parte din cele mai mari echipe din automobilismul de mare performanță: LotusCooperLolaFerrariHondaBRMMcLarenSurtees.

În 1970 și-a înființat propria echipă de curse, Surtees Racing Organisation și a petrecut în calitate de constructor nouă sezoane concurând în Formula 5000Formula 2 și Formula 1.

John Surtees

John Surtees cu Honda, Grand Prix Jarama, 1968.

S-a retras din activitatea competițională în 1972, în același an în care echipa sa a înregistrat cel mai mare succes, Mike Hailwood câștigând Campionatul European Formula 2.

Pentru tot ce a realizat în sportul cu motor, John Surtees s-a bucurat de apreciere și recunoaștere internațională.

În 1996 a fost inclus în International Motorsports Hall of Fame, iar Federația Internațională de Motociclism l-a declarat Legendă Grand Prix în 2003.

Regina Angliei i-a conferit titlul de Membru al Ordinului Imperiului Britanic (MBE), după care, în 2008 a primit titlul de Ofițer al Ordinului Imperiului (OBE), pentru ca în 2016 să primească gradul de Comandor al Ordinului (CBE), cea mai mare distincție acordată unui civil.

În 2015, Universitatea Oxford Brookes la numit Doctor în Inginerie și toată lumea l-a iubit pentru stilul curat de pilotaj, perfecțiunea cu care își pregătea mașinile și fair-play-ul pentru care era vestit.

John Surtees, unul dintre ultimii titani ai perioadei romantice, s-a stins din viață vineri 10 martie 2017, respectat de toată comunitatea sportului cu motor.

John Surtees

Nu am avut șansa să-l întâlnesc, dar unul dintre prietenii mei a avut norocul să dea mâna cu marele campion și să-i smulgă un autograf pe una dintre cărțile mele de colecție.

Ride in Peace, John Surtees !

John Surtees

 

One thought on “John Surtees a plecat într-o lume mai bună la 83 ani

  1. George

    Nici eu nu am avut ocazia sa-l intalnesc insa am primit anul trecut de la un prieten din Uk un mini poster cu autograful dansului personalizat. Abia acum imi dau seama cat de emblematic este Sir Surtees, multumesc pt articol… RIP

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*