TIBERIU TROIA

Yamaha Motor sărbătorește 65 de ani de inspirație, inovație și pasiune

Au trecut 65 de ani de la nașterea companiei Yamaha Motor, atât de iubită pentru spiritul inovativ al produselor și pentru implicarea în lumea curselor.

Yamaha 65 de ani

YA-1, prima motocicletă Yamaha, model 1955

Anul 1955. Japonia se refăcea după finalul dezastruos al celui de-al doilea război mondial, industria niponă era nevoită să urmeze un curs impus de câștigătorii conflagrației și uzinele făceau eforturi să adapteze producția la cerințele momentului.

Genichi Kawakami, președinte al companiei Nippon Gakki, companie producătoare de instrumente muzicale și electronice, după numeroase vizite făcute în SUA la principalele fabrici de motociclete ale momentului, ia hotărârea să înceapă producția de motociclete și înființează firma Yamaha, producând prima motocicletă de 125 cmc, modelul YA-1.

La puțin timp de la lansarea pe piață, motocicleta obține primul succes în competiții, câștigând cea de-a treia ediție a cursei de viteză în coastă de pe muntele Fuji, șapte motociclete din primele zece fiind Yamaha YA-1.

Yamaha 65 de ani

Yamaha YA-1 modificată pentru cursa de viteză în coastă de la Asama

Patru luni mai târziu a urmat cursa de viteză în coastă de la Asama, competiție în care motocicletele Yamaha YA-1 s-au clasat pe primele patru locuri, victoria în cursa de la Asama devenind tradiție.

Acesta a fost începutul, implicarea tinerei companii în cursele de tot felul devenind ceva obișnuit.

Anii au trecut, nume ale unor piloți care au devenit legende au fost asociate cu firma Yamaha, succesele în competiții fiind însoțite de apariția unor produse spectaculoase, producția firmei celor trei diapazoane diversificându-se.

Yamaha 65 de ani

De la YA-1, prima motocicletă de 125 cmc, au urmat alte și alte modele îndrăznețe, proiecte apreciate de presa de specialitate, Yamaha devenind unul dintre producătorii abonați la premiile decernate de institutele de design, Red Dot și If Design Award.

Modele ca cele din seria XS sau V-MAX au fost vândute în întreaga lume și au devenit repere în lumea producătorilor de motociclete.

Geniul creator al oamenilor din departamentul de creație a făcut posibilă apariția unor vehicule, prototipuri sau modele de serie, așa cum puțini constructori se pot mândri că au produs: Motobot, Motoroid sau Niken.

Yamaha 65 de ani

Gama produselor prezentate la expozițiile internaționale este atât de largă, încât este greu să le amintești pe toate: drone, elicoptere utilitare, scaune rulante pentru persoane cu dizabilități, motoare auto câștigătoare în Formula 1, ambarcațiuni, scutere de apă, motoare de barcă, ATV-uri, snowmobile și multe altele.

Despre rezultatele extraordinare înregistrate în competițiile moto desfășurate în ultimii câțiva zeci de ani nu are rost să pomenesc, pentru că sunt cunoscute de toată lumea și toți așteptăm cu nerăbdare să asistăm la noi victorii ale piloților din echipele Yamaha.

65 de ani de inspirație, inovație și pasiune.

La mulți ani Yamaha !

MOTOROiD

Toate poveştile, interviurile şi ştirile din lumea moto postate până acum pe blogul POVEŞTI CU MOTOARE pot fi urmărite și pe FacebookLinkedIn sau Twitter iar filmele sunt postate pe canalul  YouTube.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*