TIBERIU TROIA

Indian Motorcycle a implementat sistemul ClimaCommand de reglare a temperaturii șeii

Dezvoltat pe baza unui material descoperit în 2004, sistemul ClimaCommand este instalat în șaua motocicletei utilizabilă pe toate modele Indian din gama Touring.

ClimaCommand

Multe modele moderne de motociclete beneficiază de un sistem de încălzire a șeii, dar nici unul nu oferă și posibilitatea răcirii șeii la temperaturi ridicate.

Sistemul RideCommand conceput de inginerii de la Indian Motorcycle rezolvă problema încălzirii și a răcirii șeii utilizând trei componente.

Un modul termoelectric situat în interiorul șeii reglează direct temperatura dorită, direcționând căldura către șa sau îndepărtând-o.

Sub șa este instalat un ventilator și niște conducte cu ajutorul cărora este redusă temperatura.

Și, în sfârșit, un strat de grafen este utilizat pentru a distribui căldura sau pentru răcire sau chiar pentru a menține aceeași temperatură pe întreaga suprafață a șeii.

Grafenul este un material pe bază de grafit descoperit în anul 2004 de doi cercetători de la Universitatea din Manchester. Teorii despre acest material fuseseră prezentate de mult timp, fiind observat cu ajutorul unui microscop electronic încă din 1962, dar pe atunci putea fi studiat doar aplicat pe suprafețe metalice.

ClimaCommand

Butoanele de la care se reglează temperatura șeii pilotului și a pasagerului

Cei doi cercetători au reușit să izoleze materialul, metoda de producere dovedindu-se a fi foarte simplă, lucru pentru care celor doi li s-a decernat premiul Nobel pentru fizică în anul 2010.

Modulul termoelectric transmite electricitatea către stratul de grafen, care face ca o parte a materialului să absoarbă căldură, iar partea opusă să o disipeze, prin inversarea fluxului electric fiind alternată temperatura caldă și rece. Pilotul și pasagerul pot alege independent nivelul de încălzire și răcire (low, medium, high), iar materialul care acoperă șaua este durabil, rezistent la apă și raze UV.

Șaua având instalat sistemul ClimaCommand este oferită ca piesă opțională, poate fi instalată pe oricare dintre modelele din gama Touring produsă de Indian și poate fi comandată și achiziționată de la magazinele din București și Cluj ale importatorului autorizat Indian Motorcycle pentru România, firma ASP Group East, sau de la magazinele din teritoriu ale dealerilor acestei companii.

ClimaCommand

Toate poveştile, interviurile şi ştirile din lumea moto postate până acum pe blogul POVEŞTI CU MOTOARE pot fi urmărite și pe FacebookLinkedIn sau Twitter iar filmele sunt postate pe canalul  YouTube.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*