TIBERIU TROIA

Poveste adevărată, de Crăciun, cu motociclete, despre oameni

A fost odată ca niciodată, că dacă n-ar fi fost, nu s-ar fi povestit, în Târgu Mureș, un oraș cu o puternică tradiție în sportul cu motor.

Oameni din Târgu Mureș

Aici motociclismul este la el acasă și generații de campioni au făcut istorie.

Familii în care motociclismul s-a transmis ca o moștenire de onoare, uneori până la a treia generație, pasionați de toate vârstele, oameni care și-au dedicat viața acestui sport, pe care nu toată lumea îl înțelege.

De multe ori, nici măcar Federația de Motociclism nu-l înțelege, nefiind interesată de motocros, dirt-track sau viteză pe circuit, taxa de înscriere la concursurile de enduro fiind mai atractivă.

În Mureș, mai mulți băieți se antrenau pentru motocros pe unde puteau, pentru că vechiul circuit dispăruse.

După ani de zile de eforturi în zadar, în anul 2009, motocicliștii au primit un ajutor nesperat.

Liviu Fărcaş, un om din partea locului, a oferit un teren pentru amenajarea unui traseu de motocros destinat antrenamentelor şi concursurilor locale.

Un om care nu a așteptat nimic în schimbul gestului său.

Oameni din Târgu Mureș

Liviu Fărcaş

Și, pentru că lumea în care trăim nu este dreaptă, în 2015, binefăcătorul sportului a plecat într-o lume mai bună, fără să mai aștepte mulțumirile motocicliștilor.

Mergând mai departe pe calea aleasă de fiul său, domnul Ioan Fărcaş, seniorul familiei, a hotărât să continue să sprijine sportul cu motor și a întocmit toate actele legale pentru a da acelui teren destinația hotărâtă de Liviu.

În acest fel, prin sprijinul familiei Fărcaş, care s-a implicat direct și activ în revitalizarea activităţii de motocros, pe pista extinsă şi modernizată, devenită din 2019 pista de motocros “Liviu Fărcaş”, după aproape 30 de ani, au fost reluate competiţiile oficiale din cadrul Campionatului Naţional de motocros.

Dar nimeni nu este nemuritor și domnul Fărcaş, tatăl entuziastului care a oferit terenul cu mulți ani în urmă, a plecat și el în lumea fără de griji, lăsând în urmă o moștenire care nu va fi uitată de lumea sportului.

Aproape nu îmi vine să cred că povestea este adevărată și astfel de oameni mai există în România, dar se pare că mai putem avea speranțe.
Omenia nu a dispărut.

Oameni din Târgu Mureș

Toate poveştile, interviurile şi ştirile din lumea moto postate până acum pe blogul POVEŞTI CU MOTOARE pot fi urmărite și pe FacebookLinkedIn sau Twitter iar filmele sunt postate pe canalul  YouTube.

One thought on “Poveste adevărată, de Crăciun, cu motociclete, despre oameni

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*