TIBERIU TROIA

Danilo Petrucci – Interviu la etapa MotoGP de la Mugello

Fragment din articolul publicat în revista Auto Motor si Sport nr. 7 (212) din iulie 2015.

În luna iulie am avut şansa să fiu trimis la Mugello de revista Auto Motor şi Sport, la invitaţia companiei Bridgestone Europe.

Una dintre echipele care m-au primit cu multă amabilitate a fost Octo Pramac Ducati, al cărui pilot, Danilo Petrucci, reuşise până atunci câteva clasări foarte bune.

Danilo-Petrucci

Am stat de vorbă cu Danilo, aflat după prima zi de antrenamente libere şi am încercat să aflu câteva detalii din viaţa lui profesională.

Tiberiu Troia: În primul rând felicitări pentru un debut de sezon extraordinar, cu 5 etape terminate nu doar în puncte, ci toate cu locuri între 10-12, într-o companie selectă. Cum este văzut rezultatul tău de până acum ?

Danilo Petrucci: Mulţumesc, dar felicitările le merită întreaga echipă Octo Pramac Ducati, pentru că ceea ce facem noi este o muncă de echipă şi nimeni nu ar reuşi rezultate bune fără o colaborare permanentă.
Toţi suntem foarte mulţumiți de rezultatele de până acum şi, dacă reuşesc să termin sezonul în primii 10, voi fi cel mai fericit om din echipă.

T.T.: În 2011 ai avut cel mai bun sezon din carieră, an în care ai terminat pe locul 2 în Cupa FIM Superstock 1000, din cadrul Campionatului Mondial de Superbike, cu 4 victorii şi 6 pole position din 10 curse, după Davide Giuliano, la doar 2 puncte.
Cum a fost trecerea de la WSBK, la MotoGP ?

Danilo Petrucci: Nu a fost uşor, chiar dacă îi cunoşteam pe mulţi dintre piloţi, pe unii chiar îi învinsesem cu ani în urmă, când eram mai tineri. Sunt diferenţe majore între motocicletele folosite în Superbike, care au majoritatea componentelor de serie şi cele pe care le avem în MotoGP, toate fiind prototipuri, având piesele componente fabricate special pentru noi. Este mai multă muncă şi responsabilitate, sumele investite fiind foarte mari şi aşteptările pe măsură.

Interviu Danilo Petrucci la Mugello

Camioanele echipei Octo Pramac Ducati

T.T.: Cum arată o zi de muncă obişnuită pentru pilotul echipei Octo Pramac Ducati ?

Danilo Petrucci: Suntem foarte multe zile pe circuite, unde dorm în motorhome. Mă trezesc la ora 7.00, puţină alergare de încălzire, masa şi începem programul. Pentru început merg alături, în boxă, cu toată echipa, unde urmează şedinţa tehnică de 30 minute, continuăm cu datele de telemetrie şi începem să facem ture pe circuit pentru a pune la punct diferite setări.

T.T.: Iartă-mă, te întrerup, pentru că ai spus un cuvant magic – telemetrie. Poţi să-mi spui dacă ai acces la datele lui Dovizioso, de exemplu ?

Danilo Petrucci: Da, am acces la informaţia pe care o are şi o acumulează echipa de uzină şi ne ajută foarte mult.
După o sesiune de ture pe circuit facem o pauză, în care luăm masa şi din nou pe circuit. Programul continuă în ritmul acesta uneori până la 8.00 seara, timp în care lucrăm la motociclete, dar şi la condiţia fizică.

T.T.: Danilo, spune-mi te rog, câtă atenţie acorzi alimentaţiei, poţi să recomanzi o reţeta celor mai puţin experimentaţi ?

Danilo Petrucci: Eu personal sunt foarte atent cu ceea ce mănânc şi am un program foarte strict, dar nu toţi piloţii fac la fel. Sunt unii care nu respectă regulile nescrise şi sunt înţeleşi, pentru că mulţi se comportă ca nişte artişti. Şi noi suntem un fel de artişti, trebuie să fim liniştiţi şi să avem mintea limpede când mergem pe motocicleta, pentru că eşti obligat de multe ori să improvizezi şi să iei decizii rapide.

T.T.: Mulţumesc mult şi îţi urez succes în cursa de duminică.

Interviu Danilo Petrucci

Cu Danilo Petrucci in sala de intalniri a centrului de ospitalitate

Din păcate întâlnirea noastra s-a terminat mai repede decât mi-aş fi dorit, pentru că cele două sesiuni de antrenamente libere tocmai se terminaseră şi pilotul trebuia să se odihnească pentru a doua zi, ziua calificărilor.
În cursa de duminică de la Mugello Danilo Petrucci a terminat pe locul 9, cea mai buna clasare din acest an, acumulând 32 puncte, cu care se situează pe locul 9, dupa primele 6 etape disputate.

În ultima etapă desfăşurată la Indianapolis, pe 9 august 2015, Danilo Petrucci a reuşit al 5-lea timp în antrenamente, cea mai bună calificare din carieră şi a terminat cursa pe locul 10, având mari şanse să termine competiţia în primele zece locuri ale clasamentului general.

 

Articolul complet în revista Auto Motor si Sport nr. 7 (212) din iulie 2015

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*