TIBERIU TROIA

Yamaha PES2 şi PED2 – proiecte concept la Tokyo Motor Show

PES2 şi PED2 – a doua generaţie de proiecte-concept care dovedesc că Yamaha se pregăteşte să lanseze primele motociclete electrice de serie.

pes2

Yamaha PED1, prima generatie a conceptului electric

Prima încercare a fost făcută de Yamaha în 2013, când au prezentat motocicletele electrice concept PES1 şi PED1.

A urmat o declaraţie care anunţa lansarea motocicletelor electrice de serie în 2016.

Încă nu se ştie dacă momentul apariţiei lor va fi amânat, dar, în mai puţin de două săptămâni, începe marele eveniment de profil de la Tokyo, expoziţia la care toţi producătorii din Japonia îşi prezintă noutăţile.

Cele două noi concepte, PES2 şi PED2 vor fi expuse la Tokyo Motor Show şi sunt o garanţie a faptului că Yamaha este preocupată de lansarea primelor modele de serie.

Nu sunt făcute publice date tehnice, dar se estimează ca puterea motoarelor va fi similară cu cea a unei motociclete de 50-125cc, iar masa va fi de maximum 100 kg.

pes2

Yamaha PED2 concept

Primul model, PED2 este un enduro, iar cel de-al doilea, PED2 este o motocicletă de stradă, cu ambele roţi motrice, acoperind în acest fel cererea pieţei.

Inima acestor modele este ceea ce producătorul numeşte “Yamaha Smart Power Module”, un set de baterii detaşabil, care dublează şasiul motocicletei ca element structural, făcând din PES2 un vehicul cu şasiu monococă.

Şi mai interesant este motorul electric amplasat în butucul roţii faţă, care face din PES2 un vehicul cu tracţiune integrală. Yamaha prezintă acest proiect ca “vehicul care explorează frontiere noi şi performanţe niciodată atinse”.

pes2

Yamaha PES2 concept

Recitalul tehnologic este completat de suspensia faţă şi ansamblul direcţiei, soluţia aleasă fiind un singur amortizor lateral stânga, detaliile tehnice ale acestor repere fiind aşteptate cu interes.

Nu este pentru prima dată când Yamaha îşi prezintă intenţiile pentru viitor aducând la expoziţii proiecte-concept. Tot aşa s-a întâmplat cu ceva vreme în urmă, când au fost prezentate cele două modele de tricicluri, 03GEN-F şi 03GEN-X, vehicule concept apărute după lansarea scuterului Tricity.

pes2

Yamaha PES2 concept

Sper că după 30 octombrie, ziua deschiderii Tokyo Motor Show, să aflăm mai multe informaţii şi detalii tehnice legate de noile modele PES2 şi PED2 şi, de ce nu, despre eventualele modele de serie care vor urma.

 

Sursa: Yamaha

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*