TIBERIU TROIA

SNETTERTON – Povestea circuitului din Marea Britanie

Fostă bază a US Army în timpul celui de-al II-lea război mondial, circuitul Snetterton a fost deschis pentru curse în 1951.

Snetterton

Startul unei curse de anduranţă pe circuitul Snetterton

Ideea amenajării acestui circuit a aparţinut lui Oliver Sear, în cinstea căruia unul dintre viraje îi poartă numele.

Situat la 29 km de Norwich, traseul Snetterton a fost gazdă pentru evenimente moto pentru prima dată în 1953, când au fost organizate 2 curse, în mai şi în septembrie.

Organizatori au fost cluburile din Norfolk, Suffolk şi Essex, reunite într-o asociaţie numită Snetterton Combine. Multe dintre porţiunile traseului original s-au păstrat şi azi: Riches (primul viraj după start), Sears, The Esses, The Bombhole, Coram.

La primul eveniment moto desfăşurat în mai 1953, pe lista învingătorilor recunoaştem câteva dintre vedetele vremii: John Surtees, victorios la clasele 350 şi 500 cc, Maurice Cann la 250 cc şi Bill Bodice la una din clasele de ataş.

Snetterton

Cursă de sidecar pe circuitul Snetterton – septembrie 1973

Desenul circuitului a suferit numeroase modificări de-a lungul timpului, faimoasa linie dreaptă Norwich Straight, lungă de 1,6 km a fost păstrată până în 1975, înlocuită de o linie mai scurtă, numită după numele lui Geoff Revett, dealerul de moto din Ipswich, personaj puternic implicat în cursele moto, într-o perioadă în care preţul petrolului stabilit de OPEC a dus la multe schimbări în lumea curselor auto-moto.

Pe Snetterton a fost înfiinţată şcoala de pilotaj Jim Russell, 3 x Campion UK în Formula 3 – 1955-1957, 64 victorii F3, 11 victorii F2, cel mai valoros produs al şcolii fiind Emerson Fitipaldi.

Snetterton

În 1972, în timpul testelor comune auto-moto a avut locSnetterton un incident inedit: Fitipaldi a pus cauciucul pe carena unei motociclete BSA Bantam, fără urmări, poate doar lenjeria motociclistului a fost afectată…

Chiar dacă incidentul nu s-a soldat cu victime, sau pagube, practica testelor comune a fost interzisă.

În anii ’70 si ’80, circuitul Snetterton a găzduit cursele Transatlantic Trophy, dintre echipele Marii Britanii şi USA.

Ultima reamenajare a circuitului a avut loc în anul 2011, când pista a fost modificată şi reasfaltată, Snetterton devenind unul dintre cele mai utilizate circuite pentru teste.

Snetterton

Lucrări de amenajare pe circuitul Snetterton

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*