TIBERIU TROIA

Participare românească la WRC 2018 – un vis împlinit

WRC este, după părerea mea, competiția auto supremă, față de care Formula 1 pare o defilare organizată, dictată de interesele marilor producători.

WRC 2018 - Portugalia

Toată viața am fost pasionat de motociclete (ca să nu spun obsedat) și am rămas la stadiul de folositor modest de mașină, fără nici un fel de pretenții sau ifose.

Am considerat mașina ca pe un mijloc de transport, nimic mai mult, dar am purtat un respect maxim piloților de raliu, pe care îi consider un fel de supraoameni.

Recent am fost invitat de Ford România la o etapă de WRC, cea de-a 6-a a ediției 2018, concurs desfășurat în Portugalia.

Deplasarea și întreaga acțiune a fost motivată de participarea unui echipaj românesc la categoria WRC2.

WRC 2018 - Portugalia

Simone Tempestini

Simone Tempestini, campion mondial WRC Junior și câștigător al categoriei WRC3 în 2016, împreună cu copilotul Sergiu Itu, au luat startul la prima lor etapă WRC2 din acest sezon.

Chiar dacă unora li se va părea patriotism ieftin, nu se poate să nu fii mândru atunci când vezi steagul românesc alături de numele membrilor echipajului, inscripționat pe caroseria mașinii, mai ales într-o astfel de companie, într-un parc al echipelor în care te calci pe bombeuri la tot pasul cu vedete internaționale ale automobilismului de performanță.

Eu am fost la prima întâlnire cu băieții noștri, dar cei cu care am făcut deplasarea, reputați jurnaliști auto din România, au fost primiți ca vechi prieteni, atmosfera fiind de-a dreptul călduroasă.

WRC 2018 - Portugalia

Sergiu Itu

În afară de echipa de mecanici profesioniști din Cehia, echipajul nostru a fost însoțit de membrii familiei, consilieri tehnici valoroși: Marco Tempestini, Sebastian Itu și Bogdan Marișca, oameni cărora lumea din WRC le este cunoscută, datorită prezențelor la startul competiției din anii trecuți.

Etapa a început cu o cursă demostrativă, fără aport la punctajul general. Echipajele au luat startul câte două, în paralel, pe un traseu amenajat în apropierea orașului, în cazul nostru lângă Lousada, un orășel a cărei populație se afla în tribuna naturală de lângă traseu.

A urmat un spectacol de marcă, publicul admirând parașutiști, avioane, elicoptere, sărbătorind vedete locale și ovaționând concurenții din WRC.

Simone a delectat publicul cu stilul său spectaculos, învingând echipajul concurent cu o diferență apreciabilă.

WRC 2018 - Portugalia

Au urmat alte două zile de concurs în care echipajul românesc a pornit în forță dar a fost nevoit să abandoneze după o serie de probleme tehnice inerente sporturilor cu motor. Luneta spartă de o piatră, care a însemnat praf în mașină, o defecțiune apărută la sistemul servo al direcției, cureaua de la alternator ruptă, o pană de cauciuc și un etrier de frână spart de o piatră, era greu să se adune mai multe ghinioane.

Cu toate acestea, optimismul echipei nu a fost afectat și, în prezența a peste 200.000 de spectatori, Simone Tempestini a reușit al treilea timp în ultima probă, renumita Fafe, rezultat încununat de o săritura fantastică, manevră salutată cu entuziasm de mii de privitori.

WRC 2018 - Portugalia

Poate că începutul participării românești în Campionatul Mondial de Raliuri – WRC, nu a fost cel dorit, dar urmează alte șase etape, în care tinerii noștri performeri vor încerca să obțină un rezultat pe măsura eforturilor depuse de ei, de tehnicieni, sponsori și suporteri.

Forza Simone !

Dacă nu aţi văzut toate testele şi cursele moto postate până acum pe blogul POVEŞTI CU MOTOARE şi pe pagina de Facebook, sau dacă vreţi să urmăriţi materialele pe care le voi posta, calea cea mai sigură este să vă abonaţi la canalul YouTube.

WRC 2018 - Portugalia

WRC 2018 - Portugalia

WRC 2018 - Portugalia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*