TIBERIU TROIA

Yamaha a lansat modelul PW-X3, motorul electric de ultimă generație

La aproape 30 de ani de la apariția primei biciclete asistată electric, Yamaha prezintă ultima generație de motor electric, modelul PW-X3.

Yamaha PW-X3

Totul a început în 1989, atunci când Yamaha a reușit să dezvolte un prototip pe care l-a numit „Power Assist System”. Acest prototip a devenit baza a ceea ce va deveni PAS, prima bicicletă asistată electric.

Primul model de serie a început să fie comercializat în Japonia în 1993, purtând numele Yamaha PAS. În curând, sistemul a atras atenția altor producători de biciclete, iar Yamaha a început să furnizeze un kit, numit EKIT, alcătuit din motorul propriu-zis, baterie, afișaj și alte componente.

În prezent, bicicletele electrice marca Yamaha sunt vândute în Japonia și în SUA iar bicicletele electrice de la mărcile partenere, echipate cu sistemul Yamaha, sunt vândute în Europa, America de Nord, Japonia și în alte teritorii.

Yamaha PW-X3

De-a lungul anilor, Yamaha și-a câștigat reputația pentru calitatea oferită, producând mai multe sisteme e-Bike cu fiabilitate excelentă, până în prezent fiind comercializate peste 5 milioane de unități.

Pe baza tehnologiei sale de detectare bazat pe mai mulți senzori, sistemul monitorizează automat condițiile de conducere și oferă nivelul de asistență și accelerația corespunzătoare.

Algoritmii sistemului sunt creați individual pentru fiecare dintre motoarele din gama actuală de modele, creând experiența așteptată pentru fiecare situație de călătorie. În cazul în care utilizatorul dorește să comute manual modurile de asistență, modul de asistență automată poate fi dezactivat.

Yamaha PW-X3

Dacă motoarele instalate pe bicicletele recomandate pentru folosința zilnică, în oraș sau navetă scurtă, au un cuplu maxim de 50 Nm (PWseries CE) sau 60 Nm (PWseries TE), modelele recomandate pentru sport, din gama PWseries ST, au un cuplu de 70 Nm iar vârful de gamă, noul PW-X3, are 85 Nm, fiind recomandat pentru sport extrem (Mounting Biking).

Noul PW-X3 este cu aproximativ 20% mai mic și cu 10% mai ușor decât modelul anterior, PW-X2, având o masă de doar 2,75 kg.

Dimensiunile sale ultra-compacte oferă producătorilor de biciclete electrice o mai mare libertate în efortul de a dezvolta biciclete frumoase, care vizează o geometrie a cadrului și cinematică a suspensiei ideale, precum și gardă la sol sporită.

Yamaha PW-X3

Yamaha PW-X3

Modul de asistență automată reglat exclusiv de PW-X3 oferă asistență optimă în setări, de la deplasarea pe cărări neasfaltate, până la competiții, alegând între cele trei moduri de conducere ale bicicletei, Eco, Standard și High, așa după cum cer condițiile.

Sistemul reduce asistența pe drumurile plane, dar mărește puterea pe porțiunile de traseu cu înclinații abrupte, pentru a oferi o senzație de asistență fină, care face să pară că citește intențiile biciclistului.

În acest moment, singurele necunoscute sunt prețul și dacă bicicletele echipate cu motorul PW-X3 vor fi oferite publicului din România, dar este de așteptat să aflăm în curând răspunsul la ambele probleme.

Yamaha PW-X3

Foto: Yamaha

Toate poveştile, interviurile şi ştirile din lumea moto postate până acum pe blogul POVEŞTI CU MOTOARE pot fi urmărite și pe FacebookLinkedIn sau Twitter iar filmele sunt postate pe canalul  YouTube.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*