TIBERIU TROIA

Honda – 10 ani de tehnologie DCT pe motociclete

DCT, varianta de cutie automată realizată de Honda, a fost implementată pentru prima dată pe motocicletele de serie în 2010.

Honda DCT

Honda VFR1200F a fost în 2010 prima motocicleta cu DCT

Prima motocicletă de serie lansată de Honda cu tehnologia DCT (Dual Clutch Transmission), a fost modelul VFR1200F.

Pe vremea aceea lucram la grupul de firme Carpați-Dageco, importator MV Agusta în România și, la puțin timp, firma a semnat contract de distribuție cu Honda România, fiind timp de un an unic dealer Honda moto în România.

Imediat după începerea activității, conducerea companiei a decis să achiziționeze un VFR1200F DCT pentru test, motocicletă pe care am mers încă de la început, pentru a-i face rodajul.

O astfel de motocicletă nu putea fi oferită oricui, astfel încât era pusă la dispoziția cunoscuților, sau piloților cu multă experiență.

Mărturisesc că nu mi-a plăcut senzația dată de cutia automată, fiind mai greu pentru un dinozaur ca mine, obișnuit cu cutiile de viteze tradiționale, să se acomodeze cu dublul ambreiaj.

Nu pentru că nu ar lucra impecabil, ci pentru că nu ai controlul primului metru parcurs la plecarea de pe loc.

Probabil că părerea mea și a altora ca mine nu a contat foarte mult, pentru că Honda a vândut doar în Europa peste 140000 de motociclete cu DCT, 45% din diferitele versiuni Africa Twin, 52% din modelul NC750X și 67% din Gold Wing fiind echipate cu motorul cu DCT.

Succesul comercial repurtat se datorează nu numai soluției tehnice ingenioase, ci și evoluției constante a tehnologiei, a modului cursiv în care cutia schimbă treptele și adaptării acestei soluții tehnice unui număr mare de modele din gama Honda.

Dovadă sunt apariția sistemului “G switch”, realizat pentru utilizarea off-road, pe Africa Twin și sincronizarea cutiei automate cu sistemele Hill Start Assist, Walking Mode și Idling Stop pe nava amiral a flotei Honda, modelul Gold Wing GL1800.

Honda - 10 ani DCT

Tehnologia DCT implementată de Honda pe motociclete a împlinit 10 ani

Toate poveştile, interviurile şi ştirile din lumea moto postate până acum pe blogul POVEŞTI CU MOTOARE pot fi urmărite și pe FacebookLinkedIn sau Twitter iar filmele sunt postate pe canalul  YouTube.

One thought on “Honda – 10 ani de tehnologie DCT pe motociclete

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*