TIBERIU TROIA

WSBK – etapa de la Moscova a fost anulata – comentarii

Dorna WSBK si Federatia Internationala de Motociclism au anuntat anularea etapei de Campionat Mondial de Superbike programata pe 5 iulie la Moscova.

moscova.1Explicatia oficiala este faptul ca promotorul etapei de la Moscova, Yakhnich Motor Sport Promotion, nu a achitat garantia si taxele de organizare prevazute de regulament.

Este foarte posibil ca explicatia sa coincida cu motivul real, pentru ca toate aceste taxe sunt mari, si, de cand Dorna este promotorul celor doua competitii majore de motociclism pe circuit, MotoGP si WSBK, nivelul taxelor a crescut considerabil.

De exemplu, pentru organizarea unei etape de MotoGP, promotorul local al evenimentului trebuie sa achite aproximativ 6.000.000 USD firmei Dorna si alte taxe mai mici catre FIM.

Aceste sume considerabile nu reprezinta profit pentru Dorna, pentru ca promotorul general suporta tot felul de cheltuieli legate de organizarea competitiei, cum ar fi: toate costurile de transport ale echipelor, cu tot cu motociclete, containere, camioane, adica tot pachetul, la cursele desfasurate in afara Europei, subventii acordate echipelor, costuri legate de productia TV a manifestarii, fiecare dintre aceste cheltuieli fiind de ordinul milioanelor.

Ca urmare a acestei decizii de modificare a calendarului WSBK 2015, in actualul sezon au ramas 13 etape confirmate, care speram sa poata fi organizate fara alte probleme.

O alta consecinta a nerespectarii obligatiilor asumate de gruparea din Rusia este neparticiparea echipei, al carei nume complet este Moscow Region Yakhnich Motorsport Team, la clasa Supersport, unde era inscris numai Vladimir Leonov.

In 2013 echipa a reusit sa castige titlul de Campion Mondial, prin pilotul britanic Sam Lowes, pe o motocicleta Yamaha YZF-R6, continuand seria impresionanta a succeselor in 2014, cu aportul tanarului pilot francez Jules Cluzel, clasat la finalul competitiei pe locul 2.

Gruparea din Rusia a fost sprijinita de producatorul MV Agusta, care si-a facut reintrarea in lumea curselor de viteza, acceptand parteneriatul cu Yakhnich Motorsport, devenita in acest fel echipa oficiala de uzina, pentru sezonul 2014.
Rezultatul final al acestei cooperari a fost o echipa in care numai banii, pilotul secund, Vladimir Leonov si managerul echipei, d-na Natalia Liubimova, au fost din Rusia, in rest, toata lumea din tarile cu traditie in motociclism.

moscova.2

Inca odata se dovedeste faptul ca o persoana influenta interesata de sport si dispusa sa investeasca, nu este o garantie a supravietuirii unei miscari sportive de amploare, mai ales atunci cand totul se desfasoara intr-o societate corupta.

Alexander Yakhnich era foarte bine conectat la Kremlin si, cu toate astea, situatia exploziva din Rusia se pare ca a facut foarte dificila, daca nu imposibila, continuarea visului milionarului rus. Banii facuti din afaceri cu statul nu au mai venit fara numar, ca in anii trecuti, astfel incat omul de afaceri nu si-a putut respecta contractul vizionar semnat cu Infront Motor Sports, in care se angaja sa organizeze etapa de Campionat Mondial de Superbike in urmatorii 10 ani.

Si iata cum in Rusia, daca nu este implicat politicul, nu trebuie mult timp ca initiativa si entuziasmul inceputului sa se transforme in imposibil si uitare.

Dar oare numai in Rusia ?

In India, tara in care s-au vandut anul trecut 12 milioane de motociclete, nu se poate organiza o competitie majora din cauza reglementarilor vamale care nu permit importul temporar al echipamentelor (masini, motociclete) la niste costuri rezonabile.

In Indonezia, care consuma anual 8 milioane de motociclete anual, nu se poate construi un circuit, din cauza coruptiei generalizate.

In Brazilia, cea mai interesanta piata din America de Sud, nimic nu se mai poate face din cauza cheltuielilor exorbitante facute cu ocazia campionatului mondial de fotbal si viitoarelor jocuri olimpice din 2016 si reactiei populatiei fata de aceste cheltuieli.

In Romania…
Nu, aici nu va mai spun nimic, pentru ca stiti lafel de bine ca si mine si, oricum, se vede totul in fiecare seara la TV.

moscova.3-1

Este cel de-al doilea an la rand in care etapa de la Moscova se anuleaza, anul trecut invocandu-se conditiile de siguranta, dar motivul real fiind criza dintre Rusia si tarile vestice si, in ritmul in care evolueaza evenimentele politice internationale, cursa pe care imi doresc cel mai mult s-o urmaresc si comentez la Eurosport, este cea de la Moscova din 2016.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*