TIBERIU TROIA

A inceput spectacolul MotoGP, sau de ce il iubim pe Rossi

Chiar daca suntem fani Rossi, sau nu, trebuie sa recunoastem ca MotoGP inseamna Valentino Rossi. In ziua in care el se va retrage din marele circuit, se va incheia o epoca.

Rossi

Primul pilot care a impartit istoria motociclismului in perioada proprie si cea de dupa el a fost Giacomo Agostini. Pe vremea aceea, sportul nu se bucura de mediatizarea salbatica si de multe ori agresiva, pe care o putem vedea azi.

Dupa el au mai fost piloti de geniu, castigatori a numeroase curse si titluri de Campion, dar nici unul nu a fost atat de iubit ca Doctorul.

Rossi

Valentino a stabilit recorduri de varsta, de victorii reusite, de depasiri imposibile si cine mai stie cate altfel de recorduri care pareau interzise.

Chiar daca asistam la ascensiunea unei noi stele pe firmamentul motociclismului de viteza si, evident ca ma refer la Marquez, nimeni probabil ca nu va reusi sa-l detroneze pe Rossi de pe postamentul pe care l-a urcat admiratia si iubirea fanilor de pretutindeni.

Am urmarit cu sufletul la gura prima cursa din sezonul proaspat inceput si nu m-am putut dezlipi din fata televizorului.

Ca un tata denaturant, mi-am lasat copilul, care tocmai venise in Bucuresti, sa astepte pe peronul garii pana s-a terminat cursa, doar nu era sa plec si sa nu vad finalul…

Probabil ca toti pasionatii au fost agitati, nu numai eu, si, pe masura ce cursa se apropia de sfarsit, schimbam mesaje pe toate caile posibile: Messenger, WhatsApp, mail, FB, ma rog, toate alea…

Toata lumea s-a bucurat, iar eu m-am numarat printre cei care au sarbatorit, dar nu pot sa nu remarc ca victoria s-a datorat catorva greseli ale celorlalti piloti de geniu, care vor avea un cuvant de spus in acest sezon.

rossi

In primul rand Marquez a ratat copilareste un viraj, ceea ce nu cred ca se va mai repeta. Greseala l-a costat 12 puncte pierdute, care puteau sa fie mai multe, daca nu revenea fara sa menajeze pe nimeni, intrand la contact de cel putin doua ori, lucru pe care nu-mi aduc aminte sa-l fi vazut la Rossi in vreuna din cursele lui de recuperare.

Al doilea pilot care putea schimba soarta cursei a fost Dovizioso, a carui motocicleta dezvolta o viteza finala pe liniile drepte, care poate descuraja pe oricine si chiar asta s-a intamplat cu Lorenzo.

Greseala lui Dovi a fost ca s-a lacomit pe finalul liniei drepte, ca sa mai castige cativa metri datorita exploziei motorului la turatie mare si a franat prea tarziu de cateva ori. Nici asta probabil ca nu se va mai repeta de prea multe ori in acest sezon.

Dovi are un potential urias, o forma fizica de invidiat si se afla in culmea carierei, perioada in care ar fi normal sa produca marea performanta.

Fiind prima cursa, probabil ca va invata si se va adapta rapid, avand mari sanse la victorie in cursele urmatoare. De altfel, cred ca va fi anul Ducati, indifertent daca ne place, sau nu…

rossi

Ultimul care putea sa fie pe podium si sa schimbe soarta cursei a fost Lorenzo. Uzat de lupta cu Dovizioso si de presiunea pusa de prezenta lui Rossi, a cedat in ultimele ture.

Si asta e greu de crezut ca se va repata curand, valoarea lui Jorge fiind mai mare decat ceea ce am vazut pe circuitul de la Losail.

Una peste alta, Valentino Rossi ne-a bucurat pe toti, dar, daca suntem realisti, cred ca trebuie sa savuram victoria de la prima etapa ca pe o reusita nesperata si greu de repetat.

In 2015 sunt multi cei care pot deranja planurile lui Rossi si spulbera visul lui legat de cel de-al 10-lea titlu de campion. In primul rand sunt cei despre care am scris mai sus…

Valentino 46  36

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*