TIBERIU TROIA

Interviu cu Silvano Galbusera, noul şef al echipei tehnice a lui Valentino Rossi, care l-a înlocuit pe Jeremy Burgess

Silvano Galbusera, cunoscut în lumea mondialului de Superbike, a preluat unul dintre cele mai importante posturi din padocul MotoGP, înlocuind un monstru sacru, care părea de neclintit: Jeremy Burgess.

si;vano-galbusera-valentino rossi

Imediat după preluarea noilor atribuţiuni, Silvano Galbusera a acceptat să dea un interviu unui jurnalist american, ocazie cu care s-au putut afla detalii din viaţa echipei din jurul lui Valentino Rossi şi modul lui de lucru.

Jurnalist: A fost o schimbare majoră pentru dumneavoastră, poate cea mai mare din carieră. L-aţi înlocuit pe Jeremy Burgess şi trebuie să lucraţi cu Valentino Rossi. Ce înseamnă asta pentru dumneavoastră ?

Silvano Galbusera: La început am fost îngrijorat, pentru câ toată lumea îl cunoaşte pe Jeremy Burgess ca fiind în top şi pe Valentino ca pe un mare campion. Toată lumea, inclusiv media vrea să afle totul despre Valentino.

Lucrul cu echipa este foarte uşor, toţi sunt foarte experimentaţi, nivelul este foarte ridicat, toţi ştiu ce au de făcut şi nu e nevoie să fie supravegheaţi. E suficient să le dau câte un bilet cu ce este de făcut şi totul se rezolvă.

În afară de asta, cu Valentino vorbesc în italiană şi este mult mai usor să comunicăm.

silvano galbusera

Jurnalist: Este diferenţă mare între MotoGP şi Superbike în ceea ce priveşte postul de şef al echipei tehnice ?

Silvano Galbusera: Nu, sarcinile sunt cam aceleaşi. Problema este nivelul foarte ridicat din MotoGP. Trebuie să ne concentrăm la orice modificare facem la motocicletă, pentru că absolut orice schimbare este foarte importantă. Dacă în Superbike motocicleta este 90% şi pilotul poate face diferenţa, aici orice mică problemă la motocicletă poate fi un dezastru.

Jurnalist: Deci pilotul trebuie să fie perfect, motocicleta trebuie să fie perfectă, sau altul va fi mai bun decât tine ?

Silvano Galbusera: Micile diferenţe dintre primii 4 piloţi din top trebuie corectate din setările motocicletei. Dacă ceva nu este pus la punct, o zecime de secundă la fiecare tur înseamnă 2 secunde la sfârşitul cursei. Este foarte mult. În general se consideră că o zecime de secundă e nimic, dar aici înseamnă diferenţa dintre învingător şi locul 3.

Jurnalist: Şi-a schimbat echipa modul de lucru ? S-a adaptat echipa la stilul dumneavoastră, sau v-aţi adaptat echipei ?

Silvano Galbusera: Am fost ajutat foarte mult de Matteo Flamigni şi de mecanicii japonezi. Încerc să învăţ repede sistemul de lucru din MotoGP, dar, fără ajutorul baieţilor, ar fi imposibil.

M-au ajutat foarte mult şi mi-au sugerat mici probleme întâmpinate anul trecut, pentru a încerca să le rezolvăm şi să ridicăm nivelul performanţei.

Jurnalist: Când Valentino a anunţat că schimbă şeful de echipă, a spus că are nevoie de o nouă provocare. Eu cred că cea mai mare schimbare a fost în modul de gândire a lui Valentino, nu în garaj. Este corectă impresia mea, schimbarea aţi făcut-o dumneavoastră, sau Valentino face diferenţa ?

Silvano Galbusera: Sincer să fiu, nu sunt 100% sigur. Din câte am înţeles, Valentino nu face niciodată ceva fără un plan foarte clar.

Cred că şi-a amintit de perioada scurtă în care am lucrat împreună, în 2010, la nişte teste, aşa că alegerea nu a fost întâmplătoare. Sunt sigur că şi-a făcut un plan, în care şi el mă ajută să fac o treabă bună.

Silvano Galbusera

Jurnalist: Ce v-a impresionat cel mai mult lucrând cu Valentino ? Ce îl face special ?

Silvano Galbusera: De fiecare dată vrea să fie cel mai bun, vrea să îmbunătăţească. După cursă îşi aminteşte totul, comportarea motocicletei, poziţia celorlalţi piloţi, unde a fost în avantaj, unde a pierdut. Este mai mult decât un computer.

Este un mare ajutor pentru noi, pentru a înţelege cum să setăm mai bine motocicleta. Eu am fost impresionat, pentru că este foarte rapid, dar, în acelaşi timp, are spaţiu în memorie să înţeleagă motocicleta, să înţeleagă cursa.

Jurnalist: Este mintea lui tot atât de rapida ca şi corpul său ?

Silvano Galbusera: Da, acesta este marele avantaj.

Jurnalist: Vreţi să spuneţi că îşi aminteşte totul, adică într-o cursă de 27 de ture, ştie că în turul 13, virajul al 3-lea, s-a întămplat ceva…

Silvano Galbusera: Da, dacă citiţi raportul meu, veţi vedea: “după 2 ture, în virajul X, am simţit o pierdere a aderenţei şi am pierdut puţin faţă de Jorge, dar am recuperat la ieșirea din viraj”. Este ca un computer, este rapid şi, în mod normal, nu este uşor.

Jurnalist: Acum Valentino v-a adus pe dumneavoastră şi a schimbat şeful de echipă, după care, dintr-o dată, Jorge Lorenzo a început să vorbească despre schimbarea şefului său de echipă, Ramon Forcada, Dani Pedrosa a vorbit despre înlocuirea lui Mike Leitner şi Mike a plecat. Se pare că a început o modă nouă. Este şeful de echipă mai important decât era în trecut ?

Silvano Galbusera: Şeful de echipă este foarte important, pentru că trebuie să traducă senzaţiile pilotului în setări ale motocicletei şi, dacă pilotul nu are 100% încredere în şeful de echipă, totul e pierdut.

Poate motocicleta este perfectă, dar pilotul pierde încrederea şi nu poate scoate 100% din performanţă. Poate Valentino a început să arate ceva diferit faţă de trecut. La acest nivel, trebuie să fii 100% în tot.

Jurnalist: Multe schimbări în 2016. Specificaţii electronice, anvelope noi, cum vă gândiţi la 2016 ?

Silvano Galbusera: Pentru mine este prea departe. Mă gândesc numai la 2015, pentru că avem o sarcină dificilă, trebuie să îmbunătăţim multe în acest an şi 2016 este prea departe.

silvano galbusera

Interviul a fost dat mult înainte de momentul actual, când Valentino Rossi este lider detaşat al competiţiei, dar cred că Silvano Galbusera nu şi-ar schimba mult declaraţiile, dacă ar relua subiectul acum, pentru că lupta nu s-a încheiat, iar misiunea lui şi a echipei sale este departe de a se fi încheiat.

.

Dacă nu aţi văzut toate prezentările de motociclete, testele şi cursele moto postate până acum pe blogul POVEŞTI CU MOTOARE şi pe pagina de Facebook, sau dacă vreţi să urmăriţi materialele pe care le voi posta, calea cea mai sigură este să vă abonaţi la canalul YouTube.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*