TIBERIU TROIA

Primele curse moto de viteză pentru copii organizate în România – filmare Caransebeş – 29 septembrie 1996

1996 a fost primul an în care s-au organizat în România curse moto de viteză pentru copii, după modelul campionatelor din ţările cu tradiţie.

curse moto copii

Motociclismul de viteză este un sport pentru maturi, dar, ca să poţi face performanţă, trebuie să începi sportul de la o vârstă fragedă şi să acumulezi.

Aşa se întâmplă în foarte multe discipline sportive, iar vârsta medie a marilor sportivi este în permanentă scădere.

Sunt şi excepţii, dar sunt putine şi nu fac decât să întărească regula, unanim recunoscută de toţi specialiştii.

Ca să existe un campionat puternic, trebuie să existe piloţi de valoare, dar ca să ai câţiva piloţi excepţionali, trebuie să existe mulţi piloţi foarte buni şi foarte mulţi piloţi buni.

Pentru asta trebuie să existe sport de masă, sau nişte clase de concurs pentru copii, care cresc şi din care se pot selecta adevăratele valori. În teoria sportului, asta se numeşte “bază de selecţie” şi a lipsit aproape tot timpul în România.

A existat poate doar în anii ’70-’80, ani în care nebunul de Ceauşescu ordonase înfiinţarea Daciadei, competiţia pentru sportul de masă, care avea un scop politic, dar al cărui rezultat a fost creşterea sportului românesc, prin apariţia unor valori, greu de descoperit altfel.

Înţelegând că fără un viitor palpabil motociclismul din România va dispare, sau va fi în imposibilitatea organizării unui campionat, la iniţiativa câtorva antrenori şi conducători de cluburi sportive, s-a luat hotărârea înfiinţării unor clase de concurs pentru copii: juniori 1, 2 şi 3, delimitate prin criterii de vârstă şi caracteristici tehnice ale motocicletelor.

Şi astfel au apărut curse moto pentru copii, dar numai o singură cursă în plus, pentru că juniorii 1, adică cei mari, alergau împreună cu fetele, având motociclete care dezvoltau viteze similare, iar juniorii mici – 2 şi 3, formau o cursă separată, probabil una dintre cele mai simpatice şi aşteptate de public.

Începutul a fost timid, la clasa juniorilor 3, cei mai mici, alergând un singur pilot, care a progresat în câţiva ani şi promitea să fie unul dintre liderii generaţiei tinere: Laszlo Pentek.

Filmarea este facută la etapa a 5-a a Campionatului Naţional desfăşurata la Caransebeş şi cuprinde câteva momente ale cursei claselor Juniori 2 şi Juniori 3, care alergau împreună cu clasament separat şi festivitatea de premiere a celor două clase.

Dacă nu aţi văzut toate cursele postate până acum pe blogul POVEŞTI CU MOTOARE şi pe pagina de FB, sau dacă vreţi să urmăriţi testele şi cursele pe care le voi posta, calea cea mai sigură este să vă abonaţi la canalul YouTube – https://www.youtube.com/tiberiutroia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*