TIBERIU TROIA

DARLEY MOOR – Povestea circuitului din Marea Britanie

Situat între Uttoxeter şi Ashbourne în comitatul Derby, Darley Moor a intrat pentru prima dată în atenţia cluburilor locale în iunie 1964, când au solicitat dreptul de a organiza competiţii de viteză.

Darley Moor

Frank Jones in virajul Hairpin – Darley Moor 1968

Proprietarul fostului aeroport, omul de afaceri J. Shemilt, a închiriat locul pentru cinci ani clubului West Midlands Racing 50, care intenţiona să amenajeze un circuit de 2,4 km.

DARLEY MOOR

Harta circuitului Darley Moor

Primul eveniment a avut loc în vinerea Paştelui, 18 aprilie 1965, fiind organizat de asociaţia locală, Darley Moor Motor Cycle Racing Club.

În ciuda vântului puternic care mătura pista fostului aeroport, peste 3000 de entuziaşti au asistat la primul concurs început la amiază şi terminat la ora 19.30.

Câştigătorii primelor curse au fost: 50cc – Mick Pomfret (Honda), 125cc – Steve Murray (Honda), 250cc – Bill Smith (DMW), 350cc – Alan Dugdale (Honda), 500cc – Keith Heckless (Norton) şi ataş – T.Davies (Triumph).

O lună mai târziu a fost organizată a doua cursă, iar Keith Heckless a devenit primul pilot care depăşeşte limita a 70 m/h (112,6 km/h), câştigând cursa la casa 500cc, cu acelaşi Norton.

O altă zi importantă în istoria circuitului Darley Moor a fostDARLEY MOOR 3 iunie 1968, când circuitul a găzduit prima cursă de motociclete veterane, împreună cu clasele obişnuite de solo şi ataş.

Director de concurs a fost Hector Dugdale, comentator Chris Carter, iar la start s-au aliniat nu mai puţin de 330 concurenţi.

Timp de 40 de ani aici au avut loc nenumărate concursuri la nivel de cluburi, la care au asistat foarte mulţi spectatori şi, chiar dacă aceste evenimente nu au mai fost organizate de câţiva ani, concursul de nivel naţional numit Stars of Darley a continuat să încânte publicul local.

În acelaşi timp, Darley Moor este casa şcolii de pilotaj a cunoscutului campion Mick Boddice, de 9 ori câştigător al clasei de ataş din cadrul cursei Tourist Trophy, de pe Insula Man.

O caracteristică unică şi foarte utilă a circuitului Darley Moor, este pista asfaltată de intervenţie, care înconjoară aproape întreg perimetrul circuitului, făcând foarte uşoară şi rapidă intervenţia echipelor de prim ajutor si asistenţă tehnică.

DARLEY MOOR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*