TIBERIU TROIA

MOTOROiD, motocicleta inteligentă prezentată de Yamaha la Tokyo Motor Show

Inteligența artificială pătrunde în lumea motocicletelor și Yamaha răspunde proiectului Honda Riding Assist prezentând MOTOROiD, o variantă tot atât de interesantă.

MOTOROiD

După Motobot, robotul motociclist creat pentru a-l învinge pe Valentino Rossi, era normal să urmeze o motocicletă inteligentă.

De fapt nu știu dacă era normal, pentru că MOTOROiD este o realizare senzațională, care iese din tiparele cotidianului, dar proiectele îndrăznețe născute din concurența creatoare a celor două mari concerne, Honda și Yamaha, încep să nu ne mai uimească și parcă așteptăm să vedem care va fi următorul pas.

MOTOROiD

Proiectul Honda Riding Assist

Cu ceva vreme în urmă, Honda a promovat motocicleta care se autoechilibrează, gândită ca produs de serie, proiect menit să facă motocicleta un vehicul mai sigur, un deziderat al tuturor producătorilor.

Yamaha a făcut un pas în față și a prezentat la Tokyo Motor Show conceptul MOTOROiD, o motocicletă care face același lucru, dar care răspunde gesturilor sau comenzilor verbale ale pilotului și învață de la acesta, interpretând mișcările pilotului.

Tehnologia care permite motocicletei să se autoechilibreze este diferită de cea folosită de Honda.

MOTOROiD

Dacă Honda Riding Assist utilizează mișcarea roții față pentru a echilibra motocicleta, sistemul implementat de Yamaha, denumit “Sistem activ de control al centrului de greutate” (Active Mass Center Control System – AMCES) folosește mișcarea roții de spate și a cadrului, completată de mișcarea pachetului de baterii Li-Ion, care joacă rolul unor contragreutăți.

Este destul de greu să descrii în puține cuvinte mișcarea complexă a întregului ansamblu, însă filmul de prezentare de mai jos produs de Yamaha clarifică o parte dintre semnele de întrebare.

Probabil că acest concept nu se va transforma prea repede într-un produs de serie, dar cu siguranță unele dintre tehnologiile implementate de Yamaha pe MOTOROiD se vor regăsi pe motociclete care vor circula pe stradă în urmatoarea perioadă.

MOTOROiD

Dacă nu ați urmărit povestea robotului motociclist pe care Yamaha l-a produs și continuă să îl perfecționeze, mai jos sunt articolele postate până acum.

MotoBot – robotul motociclist creat de Yamaha prezentat la Tokyo Motor Show

Motobot, robotul motociclist, trece la faza a doua – până în 2017 va pilota o motocicletă pe circuit cu peste 200 km/h

Dacă nu aţi văzut toate testele, cursele moto, sau interviurile postate până acum pe blogul  POVEŞTI CU MOTOARE şi pe pagina de Facebook, sau dacă vreţi să urmăriţi materialele pe care le voi posta, calea cea mai sigură este să vă abonaţi la canalul YouTube.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*