TIBERIU TROIA

Honda a primit trei premii Red Dot – ce înseamnă asta

Cele scrise mai jos reprezintă părerea mea despre cele trei premii Red Dot acordate produselor Honda și de ce este importantă această recunoaștere internațională.

Red Dot pentru Honda

Știrea nu mai este nouă, a apărut în media de vreo două zile.

Îndemnați de contracte sau din proprie inițiativă, toți cei care au câte ceva de spus despre motociclete au preluat informația.

Nu vreau să repet ceea ce probabil că ați aflat deja, ci doar încerc să subliniez importanța acestui eveniment.

Red Dot Design Award este un premiu internațional de design acordat de compania Red Dot GmbH & Co.KG din Germania. Premiul se acordă pentru designul produselor industriale diverse, design de firmă și comunicare și concepte de design.

Producători și designeri se pot înscrie la concurs, produsele concurente fiind jurizate de un juriu format din 40 de specialiști din toată lumea.

Ce fel de specialiști și de ce specialiști ?

E simplu.

Noi, oamenii de rând (și mă includ în această categorie chiar dacă mi-am petrecut 11 ani din viață în școli de artă), avem dreptul să ne dăm cu presupusul despre aspectul unui obiect, dacă ne place sau nu. Dar, dacă avem bun simț, ne limităm la această afirmație: îmi place sau nu.

Dacă respectivul obiect e frumos sau nu sau dacă e mai frumos decât alt obiect, asta o poate spune doar un om care a studiat frumosul în școli de specialitate și a învățat ce înseamnă frumos sau urât, kitsch sau bun gust autentic.

Așa că cei 40 de oameni din juriul internațional de la Red Dot este format din designeri, artiști plastici și nu numai.

Totul a început în 1955, când a fost decernată prima serie de premii pentru design de produs (Product Design), categorie cunoscută până în anul 2000 ca Design Innovationen, cu subcategorii în care se încadrează produse diverse, de la tirbușoane, robinete de chiuvetă și capete de duș, până la avioane, ambarcațiuni, mașini și motociclete.

În 1993 s-a introdus o nouă categorie, design de firmă și comunicare (Brands & Communication Design), iar în 1997 a fost construit primul muzeu Red Dot, în cadrul ansamblului arhitectural istoric al fostei mine de cărbune din Essen.

Red Dot pentru Honda

Începând din 2005 s-au premiat conceptele de design și inovațiile în design, an în care a fost inaugurat și cel de-al doilea muzeu Red Dot, la Singapore, pentru ca trei ani mai târziu să apară premiul pentru agențiile de design.

Fiind una dintre primele și cele mai importante recunoașteri ale excelenței în domeniul designului, Red Dot a devenit unul dintre cele cunoscute și râvnite premii, dovadă fiind participarea numeroasă. În ultimii ani s-au înscris în competiție peste 15.000 articole, iar unele dintre obiectele câștigătoare ale premiului suprem, Best of the Best, au fost cel puțin ciudate: masa bicicletă, ochelari de iarnă, masa cu cablu electric prelungitor înglobat, lucru care întărește cele scrise mai sus și necesitatea jurizării de către specialiști.

Ca orice firmă care se respectă, Honda a participat la mai multe ediții ale concursului, înregistrând rezultate pe măsură: modelele Accord Tourer în 2008 și Insight în 2009 au primit premiul „Red Dot”, iar Honda S2000 în 2001 și Civic în 2006 au primit premiul „Best of the Best”.

Ediția din acest an a reprezentat o reușită majoră și, totodată, o premieră pentru Honda, modelul Honda e, mașina cu propulsie electrică, fiind premiată la categoria “Smart product” și declarată “Best of the Best 2020”.

Cu toate acestea, cel mai mare producător de motociclete din lume nu reușise până în acest an să convingă juriul cu nici una dintre motocicletele pe care le cunoaștem cu toți.

Gheața a fost spartă de noul model CBR1000RR-R Fireblade SP, fiind prima motocicletă Honda care impresionează juriul.

După ce Yamaha și Ducati deveniseră niște prezențe obișnuite la decernarea premiilor Red Dot, iată că și Honda demostrează că poate să construiască motociclete frumoase.

Și asta n-o spun eu, ci juriul de la Red Dot Awards.

Nu aveam de unde să ghicesc că noul Fireblade SP va fi considerat una dintre cele mai frumoase motociclete ale momentului, dar am observat o schimbare în formele motocicletelor construite în ultimul timp de Honda, începând cu modelele Africa Twin și noul Gold Wing.

Se pare că intrăm într-o nouă epocă, în care, pe lângă numele respectat pe toate meridianele, pe lângă perfecțiunea cutiilor de viteze și fiabilitatea legendară a motoarelor, Honda ne va surprinde cu tot mai multe motociclete frumoase.

Bine Honda, asta așteptam cu toți !

Red Dot pentru Honda

Dacă nu aţi văzut toate testele şi cursele moto postate până acum pe blogul POVEŞTI CU MOTOARE şi pe pagina de Facebook, sau dacă vreţi să urmăriţi materialele pe care le voi posta, calea cea mai sigură este să vă abonaţi la canalul YouTube.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*