TIBERIU TROIA

Harley-Davidson Sportster, o istorie de peste 60 de ani

Probabil cea mai veche familie de modele produsă de Harley-Davidson, Sportster, a trecut la cea de-a doua generație prin apariția modelului Sportster S, recent lansat.

Harley-Davidson Sportster S

 

Primul Sportster a fost prezentat publicului în 1957, fiind urmașul modelului K, prima generație Sport introdusă la începutul anilor ‘50.

Apariția unor motociclete ușoare a fost impusă de prezența pe piață a motocicletelor produse de firmele concurente europene, mult mai manevrabile decât modelele grele americane.

Încă de la primul model, motocicletele Sportster au fost echipate cu motor cu 2 cilindri în V la 45 grade, varianta originală de motor Ironhead rezistând până în 1986, când a fost înlocuită de motorul Evolution.

În primul an au fost produse 1983 de unități, început timid datorat inerției fanilor obișnuiți cu vechile motociclete mari.

Primul model Harley-Davidson Sportster produs în 1957

Primul model Harley-Davidson Sportster produs în 1957

A fost nevoie de zece ani pentru ca modelul Sportster să ajungă pe locul doi în vânzările Harley-Davidson și de alți trei ani ca noul concept să cucerească piața și opțiunea publicului, cu 8560 de motociclete produse în 1970.

De aici, succesul motocicletei a fost de necontestat, în doar patru ani mai târziu Harley-Davidson ajungând să producă aproape 24.000 de unități pe an.

De-a lungul celor 60 de ani au existat numeroase modele, având la început capacitatea cilindrică de 883 și 1000 cmc, după care au apărut variante de 750 cmc (cea cu care Evel Knievel a reușit săritura legendară), 1100 și 1200 cmc.

Sportster

Sportster XLCR Cafe Racer proiectat de Willie G. Davidson produs intre 1977-1979

În ultimii 30 de ani, rețeta cu care ne-a obișnuit Harley-Davidson a fost aceeași, folosind cele două motorizări, de 883 și 1200 cmc și prezentând modele noi în fiecare an, motocicletele din gama Sportster fiind considerate de unii ca fiind alegerea începătorilor.

Se ia un motor și un cadru, la care se adaugă piesele componente, fiecare reper fiind disponibil în câteva variante.

Constructorul parcă amestecă într-un mare vas diferitele componente și extrage pe rând câte un reper pe care îl adaugă construcției începute.

Nu știu cum se face, dar fiecare nou model apărut a avut parfumul lui, fiind de celelalte prin înfățișare și atitudine și oferind utilizatorului ceva diferit.

Sportster

Începând din 1993 toate modelele Sportster au fost echipate cu curea de transmisie

Așa au apărut motociclete care au păstrat moștenirea primelor modele Sportster, dau au adus un suflu nou și un aspect complet modificat: XL1200N Nightster în 2008, XR1200 Sportster și XL1200X Forty-Eight în 2010 și XL1200CX Roadster, patru ani mai târziu.

Marea surpriză a fost anunțată la sfârșitul anului 2020, când Harley-Davidosn a anunțat întreruperea producției gamei Sportster. Cel puțin pentru Europa.

Decizia a fost luată datorită necesității schimbării soluției tehnice a motoarelor și, de ce nu, a modernizării dotărilor modelelor din această gamă.

La câteva luni de la acest anunț, un nou model a fost prezentat publicului, noua generație Sportster, cu un prim model numit “Sportster S”, echipat cu un motor complet nou și tehnologie modernă.

Sportster

Harley-Davidson Sportster Forty-Eight Special

Unul dintre oamenii care au participat activ la realizarea noii motociclete a definit-o ca fiind primul capitol dintr-o nouă carte scrisă de Harley-Davidson.

Dacă primul model Sportster apărut în 1957 era o motocicletă ușoară și manevrabilă pentru standardele perioadei în care a fost creată, dar complet depășită în acest moment, noul Sportster S se aliniază din toate punctele de vedere cerințelor publicului si motocicletelor construite de concurență la această clasă, Indian Scout și Triumph Bobber.

Regele a murit ! Trăiască regele ! Oare ce surprize ne așteaptă de acum înainte ?

Harley-Davidson Sportster S

Toate poveştile, interviurile şi ştirile din lumea moto postate până acum pe blogul POVEŞTI CU MOTOARE pot fi urmărite și pe FacebookLinkedIn sau Twitter iar filmele sunt postate pe canalul  YouTube.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*