TIBERIU TROIA

The Saxon House – prima pensiune moto din România

Am vizitat recent pensiunea prietenului meu Vali Rădulescu, The Saxon House, un exemplu de restaurare a unui domeniu vechi de câteva sute de ani, prima pensiune moto din România.

The Saxon House

Auzisem de ceva timp de la prieteni comuni că Vali a cumpărat o casă veche pe care a început să o amenajeze, dar, pentru că viața de zi cu zi ne despărțise, nu l-am căutat ca să aflu detalii.

Chiar mă întrebam dacă merită atâta muncă, timp de vreo doi ani, pentru amenajarea unei căsuțe de vacanță, undeva într-un sat aflat la vreo 300 kilometri de București.

Asta până am ajuns acolo.

The Saxon House

Aproape de Sibiu, într-un sat curat, cu case tradiționale pentru acea zonă, decorate cu semnele breslei din care făcea parte proprietarul și ascunse în spatele porților masive, casele sunt niște adevărate muzee care păstreaza și duc mai departe moștenirea multor generații.

Prima impresie o ai în clipa în care treci de porțile masive din lemn și, de fapt, nu apuci să-ți formezi o părere, ci mai degrabă ești uimit. E prea multă informație și tot ce vezi este cu totul neașteptat și de-a dreptul spectaculos.

The Saxon House

O curte generoasă, cu camere de cazare pe ambele părți, care duce la ceea ce era hambarul vechii gospodării, devenit acum un fel de living deschis, combinat cu locul de parcare al motocicletelor, că nu-mi vine să-i spun garaj.

Fiecare componentă veche a casei a fost pusă în valoare, de la stucaturile exterioare refăcute cu măiestrie, până la grinzile din lemn, fiecare purtând data la care a fost pusă în operă, de obicei o dată veche de sute de ani, obicei respectat cu sfințenie de oamenii locului.

The Saxon House

Poveștile pe care le auzi de la gazdă sunt incredible pentru bucureșteanul de rând, parcă descriu fapte dintr-o altă lume și chiar cred că acolo este o altă lume.

Povești cu oameni care își respectă cuvântul, care muncesc așa cum se muncea pe vremea în care mai erau meseriași și se mândresc cu rezultatul muncii lor.

Toate aceste povești au valoare și greutate dacă le auzi aflându-te în mijlocul acestei adevărate operă de artă rurală.

The Saxon House

Până aici poate că povestea nu e senzațională pentru unii, multe case au fost restaurate cu bun gust, în special în Ardeal.

Și, pentru că poveștile mele sunt cu motoare, ajungem la partea deosebită a poveștii mele.

Vali fiind un mare iubitor al motocicletei și al plimbărilor în natură pe care le poți face cu ea, nu numai că și-a adus aici motocicleta, ci a mai cumpărat vreo trei, nou-nouțe, pe care le oferă celor care aleg să petreacă câteva zile liniștite la pensiunea lui, al cărei nume este The Saxon House.

The Saxon House

Nu numai că oferă motocicletele, ci și însoțește oaspeții, fiind un rafinat cunoscător al zonei și al locurilor speciale din împrejurimi.

Aș vrea să fiu bine înțeles: nu e o cabană la care vii să te cazezi și poți să închiriezi niște motociclete.

The Saxon House

Este o familie, sunt niște oameni care te primesc în casa în care locuiesc ei, oameni cu care stai la masă, cu care te plimbi cu motocicleta și cu care povestești sau asculți povești timp de câteva zile.

Indiferent în câte locuri ai fost și în câte case ai fost primit, The Saxon House este o experiență care te marchează și pe care cu siguranță nu o poți uita.

The Saxon House

Fiecare zi din viață este câte o poveste, iar poveștile mele sunt, de ce mai multe ori, cu și despre motociclete. Toate poveştile, interviurile şi ştirile din lumea moto postate până acum pe blogul POVEŞTI CU MOTOARE pot fi urmărite și pe FacebookLinkedIn sau Twitter iar filmele sunt postate pe canalul YouTube.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*