TIBERIU TROIA

Mari piloţi de motociclism viteză – cărţi moto recomandate

În ultima vreme, e o modă să recomanzi altora cărţi de pe net, pe care poate nici nu le-ai văzut, nu mai zic de citit…
Eu vă recomand cărţi din biblioteca mea.

cărţi motoAzi mari piloţi de motociclism viteză – Tommy Robb, Mike Hailwood, Jon Ekerold, Jim Redman, John Surtees, Mike Duff.

De-a lungul anilor, au existat mari sportivi, piloţi de motociclism, care au entuziasmat publicul şi au stabilit recorduri greu de egalat.
Pe unii dintre ei am avut marele noroc să-i întâlnesc la diverse evenimente moto din lumea largă.

Toţi giganţii pe care îi voi prezenta au fost şi sunt în continuare exemple de urmat pentru toţi piloţii în activitate.
Merită să citiţi şi să aflaţi mai multe despre cei care făceau spectacol cu ani în urmă.

.

cărţi moto recomandateFrom TT to Tokyo – by Tommy Robb – 1974

 Unul dintre cei mai cunoscuţi motociclişti din Irlanda de Nord, Tommy Robb a fost unul dintre primii piloţi non-japonezi angajaţi de Honda, care a reuşit de termine pe locul 2 Campionatul Mondial ediţia 1962, la clasa 350cc, numai pentru că a avut ghinionul să îl aibă coleg de echipă pe marele Jim Redman, de 6 ori Campion Mondial.
A câştigat Campionatul Irlandei la clasa 500cc în 1972, cursa de pe Insula Man la clasa Lightweight în 1973 şi de 5 ori cursa North West 200, una dintre cele mai dure din Irlanda.

cărţi moto - tommy robb

Mike Hailwood and Murray Walker – The Art of Motorcycle Racing – 1963

 cărţi moto recomandate 9 titluri de Campion Mondial, 76 victorii de GP, 14 victorii în Insula Man şi 50 de curse alergate în Formula 1 auto, după care s-a retras din viaţa sportivă, pentru ca 2 ani mai târziu să fie lovit de un camion. Aceasta este pe scurt viaţa unei legende a motociclismului, pe care mulţi specialisti îl consideră ca fiind egalul lui Giacomo Agostini.
În această carte deosebit de interesantă, apărută în 1963, marele campion explică detalii tehnice ale acestui sport, pornind de la pregătirea tehnică a motocicletei şi a echipamentului, cum să abordezi startul şi tehnici de pilotaj, totul într-o perioadă în care nu exista Internet şi informaţia circula mult mai greu.
Un material care putea să influenţeze formarea unui pilot de motociclism şi pe care aş fi vrut s-o citesc cu 40 de ani în urmă.

 cărţi moto recomandate

Jon Ekerold – The Privateer – 2002

Campion Mondial la clasa 350cc în 1980, Ekerold a fost unul dintre puţinii piloţi care a învins în Campionatul Mondial ca pilot privat, folosind un motor Yamaha 350 instalat pe un şasiu Bimota, terminând în faţa echipei de uzina Kawasaki, pilot Anton Mang.
Chiar dacă a venit târziu în cursele din Europa, fiind din Africa de Sud, Ekerold a învins în cursa de GP din Ulster şi a terminat de 2 ori pe locul 2 în Insula Man.

 

Jim Redman M.B.E. – Six Times World Champion – The Autobiography – 1998

cărţi moto recomandate6 titluri de Campion Mondial, 45 victorii în curse de GP, 6 victorii în Insula Man, cu o zi de excepţie reuşită în 1964, când a câştigat 3 curse în aceeaşi zi, în cursa de GP de la Assen.
Chiar dacă a împlinit 84 ani, Jim Redman este în continuare unul dintre cei mai activi piloţi din vechea gardă, care nu refuză nici o invitaţie la evenimente legate de firma lui de suflet – Honda.
Cu 4 ani în urmă, când firma la care lucram a reuşit şi a devenit unic dealer Honda pentru un an, domnul Redman s-a oferit să vină în România şi să participe la festivităţile organizate.
Bietul om nu ştia că nimeni nu vroia să cheltuiască şi că nu s-a organizat nici un fel de eveniment.

.

John Surtees – Six Days in August – by Micahel Cooper-Evans – 1968

cărţi moto john surteescărţi moto recomandateSingurul pilot care a reuşit să învingă în Campionatul Mondial cu 2 şi cu 4 roţi, Surtees are un palmares imposibil de egalat acum, în epoca modernă.
7 titluri de Campion Mondial la motociclism, cu un total de 38 victorii, fiind pilot al echipelor de uzină Norton şi MV Agusta de-a lungul a 9 ani, după care au urmat alte 6 victorii şi un titlu de Campion Mondial în cadrul echipelor Lotus, Cooper, Lola, Ferrari, Honda, BRM, McLaren, Surtees, timp de 13 ani.

.

The Mike Duff Story – Make Haste, Slowly – by Michelle Ann Duff – 1999

cărţi moto recomandate

Cel mai mare pilot de motociclism viteză al Canadei a terminat pe locul 2 şi Vicecampion Mondial la clasa 250cc în anul 1965, după una dintre legendele acestui sport, Phil Read.
După retragerea din viaţa sportivă, Mike a înţeles că destinul lui este altul decât credea toată lumea şi a realizat că el nu se simte bine în haine bărbăteşti, aşa că a hotărât să-şi schimbe sexul.
Astfel, povestea lui Mike Duff este scrisă de Michelle Ann Duff, cea devenită doamna motociclismului din Canada, după o lungă şi chinuitoare transformare, pe care Michelle o povesteşte în această carte.

Şi toate aceste cărţi moto despre Campioni Mondiali sunt cu atât mai valoroase, dacă sunt şi semnate de eroii care au făcut istorie şi ne-au făcut să visăm…

2 thoughts on “Mari piloţi de motociclism viteză – cărţi moto recomandate

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*