TIBERIU TROIA

Primul model Harley-Davidson electric de serie va deveni realitate peste 18 luni

Vestea că primul model Harley-Davidson electric va fi lansat ca produs de serie a fost anunțată chiar de Matthew Levatich, CEO al companiei.

Harley-Davidson electric

Motocicleta electrică Harley-Davidson Livewire şi standul de probă

Proiectul Harley-Davidson Livewire, un concept de motocicletă cu motor electric, a fost demarat cu câțiva ani în urmă.

Pentru început, în 2014, producătorul a organizat 30 evenimente în SUA, în care 6800 de persoane au avut ocazia să testeze primul model Harley-Davidson electric, iar alte câteva mii de oameni au testat motocicleta pe loc, în bancul de probă.

În același timp, Livewire a fost prezentat la toate expozițiile de profil importante, prima din Europa fiind cea din Milano, în toamna anului 2015.

Testele destinate marelui public au continuat în Marea Britanie, Franța, Germania, Canada și Malaezia, persoanele invitate convingându-se de accelerația extraordinară, de 4 secunde de la 0 la 100 km/h, de viteza maximă limitată la 150 km/h și de performanțele amortizoarelor Showa Big Piston, similare celor instalate pe Kawasaki ZX-10R.

Părerea celor care au testat noul model a fost ascultată și unele detalii tehnice constructive au fost modificate.

Harley-Davidson electric

Motorul electric instalat pe Harley-Davidson Livewire

Harley-Davidson electric

În primul rând, încă de la începutul acțiunii, sunetul motorului a fost transformat din cel al unui ventilator, așa cum se întâlnește la majoritatea modelelor electrice, într-unul asemănător celui produs de avioane, dar de o intensitate scăzută.

Încă nu se știe cât din conceptul plimbat prin întreaga lume va fi păstrat pe modelul de serie care va fi produs, dar, cu siguranță, acesta va apare.

Cu câteva zile în urmă, cu ocazia prezentării rezultatelor financiare ale anului care a trecut, domnul Matthew Levatich, CEO Harley-Davidson, a comunicat, în afară de raportul financiar, tot felul de noutăți, unele reprezentând vești bune, altele nu.

Surpriza cea mai mare a fost vestea lansării primului model Harley-Davidson electric, eveniment prevăzut a avea loc peste 18 luni.

Faptul că Harley-Davidson a decis să producă o motocicletă cu motor electric nu înseamnă că cineva se așteaptă la vânzari spectaculoase ci, mai degrabă, că firma dă dovadă de înțelegere a realității pe care o trăim.

Harley-Davidson electric

În multe țări, inclusiv în România, nu vom avea condiții mult timp de aici încolo să folosim vehicule cu motor electric, având cu totul alte priorități, dar aceasta este direcția în care se îndreaptă lumea.

Nu a fost anunțat un preț informativ sau date tehnice și nimeni nu aștepta așa ceva.

Acum, până vom asista la lansarea primului model Harley-Davidson electric, probabil că principalul subiect care va fi dezbătut în lumea moto internațională a pasionaților de Harley-Davidson va fi cel legat de recunoașterea motocicletei electrice ca un adevărat produs Harley-Davidson, sau va fi respins de fanii dedicați mărcii.

Nu ar fi nici o mirare, așa s-a întâmplat la apariția primul model V-Rod, urmat de alte câteva modele ale aceleiași familii, la apariția primei motociclete ieftine, din familia Street și probabil că așa se va întâmpla la modelele viitoare, care vor ieși din tiparele tradiționale cu care Harley-Davidson ne-a obișnuit.

Dacă vreți să aflați cum a început povestea conceptului Harley-Davidson Livewire, mai jos este articolul postat după prezentarea motocicletei la Milano.

Povestea primei motociclete electrice Harley-Davidson – Proiectul LiveWire

Dacă nu ați văzut toate prezentărie de motociclete, testele și cursele moto postate până acum pe blogul POVEȘTI CU MOTOARE și pe pagina de Facebook, sau dacă vreți să urmăriți materialele pe care le voi posta, calea cea mai sigură este să vă abonați la canalul YouTube.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*