TIBERIU TROIA

Cum a sărbătorit Harley-Davidson 115 ani la Praga

Cu câteva luni în urmă, Harley-Davidson a anunțat că va sărbători 115 ani de existență la Praga.

Orașul a fost ales nu numai pentru că este unul dintre cele mai frumoase din Europa, ci și pentru tradiția și cultura moto existente în Cehia.

La 10 milioane de locuitori sunt înmatriculate peste 1 milion de motociclete, clubul Harley-Davidson din Praga a împlinit 90 de ani, fiind cel mai vechi din lume și, pentru că în orice familie există motocicliști, susținerea fenomenului moto este sport național.

115 ani Harley-Davidson

Am fost onorat de invitația primită de la Harley-Davidson Europe și am plecat la Praga, pregătit sufletește pentru un eveniment deosebit.

Ca și cum o sărbătoare moto de trei zile nu ar fi fost de ajuns, cu o zi înainte de începerea evenimentului Harley-Davidson, la Praga era programat un concert Rolling Stones, penultimul din turul European No Filter Tour 2018.

Prin grija gazdelor noastre, unii dintre invitați am primit bilete la concert, nu numai destul de scumpe, ci și greu de procurat.

115 ani Harley-Davidson

N-am fost niciodată fan al trupei, AC/DC au fost mai aproape de sufletul meu, dar nimeni nu poate nega valoarea și greutatea legendei create în decenii de succes.

Am fost conduși de două autobuze până aproape de locul pregătit pentru concert, dar asta nu ne-a salvat de cozile la porțile de intrare, de cozile la chioșcurile cu apă și bere, sau de mulțimea de fani veniți din toate colțurile Europei, unii dintre ei purtând tricouri ale unor concerte petrecute cu multe decenii în urmă, pe vremea tinereței lor.

115 ani Harley-Davidson

Ca toti marii artiști, membrii trupei au cântat la cel mai înalt nivel, neobosiți la cei 75 de ani, media de vârstă a trupei.

Am fredonat, cântat, chiar urlat piese cunoscute ale formației, intrate de mult în repertoriul internațional, împreună cu câteva zeci de mii de oameni, toți fiind impulsionați mai mult de legenda creată în jurul melodiilor, decât de praful tapșanului pe care se întâmpla totul sau de soarele care ne-a bătut în cap de ne-a tâmpit.

După o noapte de muzică și amintiri prețioase, a început agitația.

115 ani Harley-Davidson

Din primul moment în care intrasem în Praga am văzut peste tot grupuri de motocicliști, majoritatea pe Harley-Davidson, iar în zona în care era stabilit cartierul general al evenimentului, Poliție și oameni implicați în organizare, majoritatea fiind voluntari, lucru dispărut de mult în România.

Pentru jurnaliștii invitați la sărbătorirea a 115 ani a fost pregătită o întâlnire în cadru restrâns cu membrii familiei Davidson, Karen și Bill, strănepoții unuia dintre cei trei frați Davidson, fondatori ai companiei și cu oameni din conducerea firmei.

115 ani Harley-Davidson

Cu această ocazie l-am reîntâlnit pe Bil, după o pauză de 10 ani. Atunci, în 2008, la întâlnirea dealerilor Harley-Davidson organizată în San Antonio, Texas, îl întâlnisem pe Willie G. Davidson, tatăl său, și, împreună cu Bill, am făcut o fotografie.

Toți au răspuns la întrebări trimise cu câteva zile în urmă, dar, întrebările mai sensibile au primit doar răspunsuri politicoase, fără conținut real.

Principala problemă ridicată de mulți a fost vârsta medie destul de ridicată a folositorului de Harley-Davidson, care sunt căile de atragere a generațiilor tinere și ce tendințe vor urma noile modele promise pentru următorii zece ani.

115 ani Harley-Davidson

A urmat o primă vizită în campusul pregătit pentru miile de motocicliști care au venit din toate colțurile lumii ca să poată fi părtași la sărbătoarea companiei.

În clădirea principală era amenajat un spațiu de expunere în care erau prezentate modele importante din istoria firmei, tot felul de standuri interesante, legate de momente din istoria Harley-Davidson și o expoziție cu cele mai reușite modele personalizate sau chiar produse de la zero de constructori din Europa, proiecte printre care și o motocicletă construită de Anarchy Custom, firma lui Bebe din Câmpia Turzii.

115 ani Harley-Davidson

Afară existau multe puncte de atracție, o scenă uriașă pe care evoluau formații de diferite genuri, standuri ale unor dealeri Harley-Davidson din mai multe țări europene, standuri ale partenerilor evenimentului, demonstrații ale firmelor de mașini, evoluții ale piloților de Freeride și multe standuri în care se putea mânca și bea, de la obișnuiții hamburgeri, până la un porc întreg la rotisor.

115 ani Harley-Davidson

Prima seară a început cu o vizită făcută fabricii de bere Staropramen, partener al evenimentului, care a produs bere special pentru această ocazie, ambalajele purtând numele și sigla Harley-Davidson, vizită încununată de degustare a diferitelor produse, unele fiind vechi de secole.

Seara s-a încheiat cu deschiderea oficială a manifestării, muzică, gustări și din nou bere, multă bere.

115 ani Harley-Davidson

A doua zi a continuat cu activități specifice întâlnirilor moto, cam ca la noi, dar la cu totul alt nivel, o întâlnire a familiei Davidson cu publicul, terminată cu o sesiune de autografe, o gală de Muay Thai patronată de aceeași Karen și Bill Davidson, încheiată cu un concert al formației The Picturebooks.

115 ani Harley-Davidson

Cel mai așteptat moment al întregii manifestări a fost organizat în dimineața zilei de sâmbătă: parada a 4000 de motociclete, un tur prin centru orașului Praga, la care au putut participa doar cei care au primit aprobarea organizatorilor, numărul participanților fiind limitat, locurile în coloană fiind stabilite înainte, comunicate, trecute pe o etichetă lipită pe fiecare motocicletă și respectate de toată lumea.

115 ani Harley-Davidson

Nici nu s-ar fi putut altfel, pentru că numărul motocicletelor sosite din toată Europa în Praga a fost estimat la 40.000.

În afară de cei care au făcut deplasarea pe motoare, am văzut mulți entuziaști veniți din Vietnam, Brazilia, Japonia, costumați, dar fără motociclete.

Totul s-a terminat cu festivitatea de închidere și un concert susținut de formația The Hives, în fața unei mulțimi cu vârsta medie mult mai mare decât cea cu care suntem obișnuiti.

115 ani Harley-Davidson

La mulți ani Harley-Davidson !

2 thoughts on “Cum a sărbătorit Harley-Davidson 115 ani la Praga

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*