TIBERIU TROIA

Prezentare Yamaha FJR1300, model 2016

Yamaha FJR1300, una dintre cele mai reuşite motociclete din categoria sport-touring ajunsă la 15 ani de existenţă, a revenit în forţă.

Povestea am postat-o aici, dar acum am şi testat motocicleta, iar filmul este mai jos.

Aşteptată de fanii firmei, Yamaha FJR1300, lider al categoriei sport-touring mulţi ani la rând, a evoluat încet, dar sigur şi a apărut în varianta 2016 cu aproape toate dotările pe care le au principalele modele concurente, având multe avantaje.

Singurul detaliu tehnic care este considerat de specialişti un minus faţă de concurenţă este unitatea de măsurare inerţială (IMU), a cărei informaţie (gradul de înclinare al motocicletei) este transmisă numai farurilor adaptive secvenţiale şi comandă activarea acestora, pe măsura ce creşte înclinaţia.

La celelalte modele, gradul de înclinare comandă multe alte dispozitive, IMU fiind conectat cu toate celelalte componente ale pachetului electronic, influenţând în acest fel controlul tracţiunii, modurile de livrare a puterii, frânele şi ABS-ul, adică toate componentele majore care sunt comandate electronic, fapt posibil datorită apariţiei acceleraţiei electronice, fără cablu.

Chiar dacă am fost impresionat de calităţile motocicletelor sportive care beneficiază de această facilitate, (una fiind Kawasaki ZX-10R), sau chiar de cele din categoria Adventure (KTM 1190 Adventure), nu am simţit lipsa aportului IMU la informaţia electronică transmisă şi resimţită pe FJR, o motocicletă care se pilotează în cu totul alt stil şi care nu cred că poate fi criticată din acest motiv.

Pentru mine Yamaha FJR1300 este aproape perfectă !

Yamaha FJR1300

Motocicleta Yamaha FJR1300 cu cele trei variante ale sale poate fi comandat si achiziționat de la firma Motodynamics SRL, importatorul oficial pentru România al produselor Yamaha.

Materialul filmat a fost prezentat la Digi24, în rubrica moto a emisiunii La Volan din 18 iunie 2016.

Dacă v-a plăcut articolul, mai jos puteți găsi prezentari și  teste ale altor modele Yamaha, materiale postate până acum.

Yamaha MT-10, sau altfel spus, Hyper Naked Mega Torque – test și prezentare

Yamaha Tracer 700 – test şi prezentare – varianta video

Dacă nu aţi văzut toate testele şi cursele moto postate până acum pe blogul POVEŞTI CU MOTOARE şi pe pagina de Facebook, sau dacă vreţi să urmăriţi materialele pe care le voi posta, calea cea mai sigură este să vă abonaţi la canalul YouTube.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*