TIBERIU TROIA

Harley-Davidson Night Rod Special 2016 – prezentare în variantă video

Night Rod Special a fost cel de-al doilea membru al familiei VRSC, gama de motociclete care a reprezentat o nouă epocă în istoria firmei Harley-Davidson.

Prima versiune a modelului Night Rod Special, apărută în 2008, avea alte dimensiuni, comenzile erau foarte mult în faţă, ghidonul destul de departe de pilot, astfel încât numai o persoană de peste 1,80 m putea sta comod pe şa, ajungând în acelaşi timp la comenzi.

În plus, dacă încercai să mergi cu această motocicletă în anotimpul friguros, când temperaturile scăzute te obligă să foloseşti echipament gros, te loveai de încă o problemă.

Picioarele fiind împinse în faţă, pantalonii groşi, geaca şi brâul făceau cute în dreptul abdomenului, lucru care îţi crea un discomfort şi făcea imposibilă folosirea motocicletei pe distanţă lungă.

Ultima generaţie de Night Rod Special are alte dimensiuni, comenzile sunt destul de mult aduse către pilot, ghidonul modificat, pe scurt, motocicleta poate fi folosită fără eforturi şi de piloţii mai scunzi de 1,80.

Modificările aduse modelului Night Rod Special 2016 sunt minime, îmbunătăţirea majoră fiind adusă modelului la doar un an de la apariţie, în 2008, când producătorul a hotărât să echipeze toate modelele din familia VRSC cu motorul Revolution, de 1247 cc, faţă de cel vechi de 1130 cc, care fusese utilizat până atunci.

Prin această schimbare, se obţinea un plus de 8 CP la o turaţie mai scăzută, adică 123 CP la 8000 rpm şi, evident, un cuplu maxim superior.

Night Rod Special

Merită amintit faptul că specificaţiile tehnice neobişnuite pentru un motor Harley-Davidson au dezamăgit vechii suporterii ai firmei, care nu au recunoscut mult timp gama VRSC ca făcând parte din familia H-D.

Această atitudine, văzută prin ochii unui motociclist european, obişnuit cu alte mărci de motociclete, ar suna cam aşa: “Cum, să ai tu o motocicletă care este silenţioasă (cred că asta deranja cel mai mult), nu mai vibrează, are o viteză finală impresionantă şi nişte frâne comparabile ce cele ale unei motociclete sportive, în loc să foloseşti un Harley-Davidson respectabil, model al anilor ’70, care vibra de-ţi săreau dinţii din gură, avea nişte tobe de eşapament deosebit de zgomotoase şi frâne care nu-ţi ajungeau niciodată?”

Asta nu se poate, pentru mulţi era un fel de blasfemie…

În perioada lansării primei generaţii VRSC (V-Twin Racing Street Custom), motorul şi modul spectaculos în care acesta răspunde comenzilor a fost mult mediatizat şi explicat prin reuşita parteneriatului dintre Harley-Davidson şi Porsche. Majoritatea celor care au prins din zbor informaţia au înţeles că Porsche este creatorul noului motor. Nimic mai greşit !

Motorul Revolution este o variantă revizuită a vechiului superbike VR-1000, produs de departamentul care se ocupă de dezvoltarea motoarelor Harley-Davidson – Powertrain Engineering. Toate caracteristicile tehnice ale noului Revolution erau existente pe motorul VR-ului: cilindri gemeni la 60 grade, răcirea cu lichid, patru supape pe cilindru, până şi alimentarea prin injecţie, chiar dacă sistemul de injecţie folosit era Weber.

Night Rod

Motorul produs de Harley-Davidson pentru VR1000, împreună cu Roush

Colaborarea cu constructorul Porsche a dus la cosmetizarea şi optimizarea motorului construit de H-D cu forţe proprii, dezvoltat iniţial pentru curse şi omologat pentru stradă în serie mică, numai datorită reglementărilor AMA, legate de admiterea în competiţii.

Singurul reper cu adevărat nou, nefolosit la nici una dintre motocicletele Harley-Davidson de până acum este şasiul. Noutatea este cu adevărat spectaculoasă, cadrul fiind realizat prin hidroformare, H-D fiind singurul producător de motociclete care foloseşte această tehnologie.

Tehnica producerii diverselor repere folosind lichide sub presiune (de multe ori chiar apă), nu este nouă, dar niciodată nu au fost realizate cadre până acum. De cele mai multe ori se produceau prin această tehnologie tobele de eşapament pentru curse, în special cele ale motoarelor în doi timpi.

Diferenţa este că, în timp ce pentru eşapamentele realizate din tablă mai subţire de 1 mm trebuie folosit lichid la 100 bari, pentru formarea ţevilor care alcătuiesc şasiul se utilizează lichid la o presiune de peste 4000 bari, totul în nişte matriţe speciale.

Rezultatul final a fost un cadru superb, care îmbracă motorul ca o cuşcă, cu forme fluente, completat de o furcă telescopică hidraulică inversată şi nişte frâne Brembo eficace, ambele componente fiind o premieră pentru motocicletele de serie H-D, dar folosite în altă formulă de acelaşi VR-1000 vizionar, gândit la sfârşitul anilor ’80 si lansat pe piaţă în 1993, după mult prea mulţi ani de lucru.

Night Rod Special

H-D Night Rod Special 2016, ultimul model din gama VRSC cu motorul Revolution

Materialul filmat a fost prezentat în rubrica moto a emisiunii La Volan, difuzată de Digi24 sâmbătă 12 noiembrie 2016.

.

Dacă v-a plăcut prezentarea modelului Night Rod Special 2016, mai jos puteţi găsi alte articole postate până acum, despre diferite modele Harley-Davidson.

Harley-Davidson Tri Glide Ultra – test şi prezentare – varianta video

Harley-Davidson Roadster, un Sportster mai sportiv – primul test

Prezentare Harley-Davidson IRON 883 model 2016

Prezentare Harley-Davidson Heritage Softail Classic 2016

Dacă nu aţi văzut toate prezentările de motociclete, testele şi cursele moto postate până acum pe blogul POVEŞTI CU MOTOARE şi pe pagina de Facebook, sau dacă vreţi să urmăriţi materialele pe care le voi posta, calea cea mai sigură este să vă abonaţi la canalul YouTube.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*