TIBERIU TROIA

Mani Gyenes a plecat pentru startul în Raliul Dakar 2017

Aflat la a 7-a sa participare, Mani Gyenes va lua startul în Raliul Dakar 2017, cea de-a 39-a ediție a competiției.

Dakar 2017

Declarațiile organizatorilor și datele statistice ale ediției 2017 demostrează că Raliul Dakar 2017 va fi cea mai dură ediție organizată în America Latină.

9000 de kilometri de parcurs în două săptămâni, șase etape la peste 3000 metri altitudine și o etapă de aproape 1000 km fac din concursul din acest an cea mai dură competiție de rally-raid din lume.

Formalitățile impuse de regulament, verificarea tehnică și startul în etapa prolog vor fi găzduite de Paraguay, în capitala Asuncion, țară aflată la prima prezență pe lista țărilor organizatoare a cunoscutului raliu.

Din Paraguay, caravan Raliului Dakar 2017 va trece în Argentina, Bolivia, urmând ca finalul raliului să aibă loc în Argentina, unde Buenos Aires va găzdui sosirea participanților, după 8818 km parcurși, din care 4088 vor fi probe speciale.

Concurenții de la categoria moto vor ajunge la 4800 metri altitudine, iar în altă zi vor alerga pe malul lacului Titicaca, cel mai mare lac din America de Sud, situat la 3812 m altitudine, nu mai puțin de șase etape desfășurându-se la peste 3000 de metri peste nivelul mării.

Dakar 2017

Mani Gyenes în etapa Prolog 2016

Probabil că una din cele mai dificile etape va fi cea din 11 ianuarie, când piloții vor avea de parcurs 977 km pe teritoriul Argentinei, din Salta în La Rioja, iar jumătate din distanța totală se va rula în regim de probă specială.

Ziua de odihnă este programată pentru 8 ianuarie în La Paz, Bolivia, capitala situată la cea mai mare altitudine din lume, 3.640 m, oraș în care noaptea vor fi în jur de 0 grade C.

Mani a debutat în Dakar, în urmă cu 10 ani, când lua startul în ediția 2007, ultima organizată până acum în Africa. Sătmăreanul avea pe atunci 22 de ani și nu mai navigase niciodată în condițiile din Africa. A încheiat raliul cu al 46-lea timp (la start au fost 234 de motociclete) și s-a clasat pe locul 9 la debutanți.

Între timp a câștigat raliul de două ori la clasa Maraton în 2011 și 2015 (la această categorie nu este permisă schimbarea motorului de-a lungul celor două săptămâni de raliu), iar în 2016 a reușit al 14-lea timp în clasamentul general.

Având aceste rezultate, Mani Gyenes este considerat de Amaury Sport Organisation, organizatorul Dakar-ului și de specialiștii în rally-raid, drept unul dintre cei mai buni piloți privați din raliu.

Dakar 2017

Mani Gyenes și echipa lui în Argentina – Dakar 2016

Pe lângă echipa tehnică, formată din Laszlo Olah și Szabolcs Racz, Mani va fi însoțit în Raliul Dakar 2017 de sprijinul moral și încurajările noastre, în încercarea sa de a se clasa la final cât mai aproape de primii 10.

Pe 27 decembrie, mica echipă românescă a ajuns la Buenos Aires, de unde vor recupera mașina de asistență și motocicleta și vor avea de făcut încă 1000 de km până în Asuncion, pentru formalitățile administrative și tehnice programate pe 30 decembrie.

Dacă vreți să aflați mai multe detalii despre problemele pe care le-a înfruntat Mani Gyenes de-a lungul experiențelor sale în Raliul Dakar, puteți găsi mai jos materiale pe care le-am făcut împreună cu Emanuel “Mani” Gyenes, cu ocazia edițiilor precedente ale fantasticei competiții.

Interviu Mani Gyenes după Dakar 2016 – la DigiFM, despre probleme

Mani Gyenes – interviu dat la sosirea pe aeroport, venind de la Dakar 2016

Interviu Emanuel Gyenes – despre planurile lui din acest sezon

Dacă nu aţi văzut toate testele, cursele moto, sau interviurile postate până acum pe blogul POVEŞTI CU MOTOARE şi pe pagina de Facebook, sau dacă vreţi să urmăriţi materialele pe care le voi posta, calea cea mai sigură este să vă abonaţi la canalul YouTube.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*