TIBERIU TROIA

Poveşti din istoria motociclismului românesc – Paul Filipescu – Să ne respectăm campionii

Paul Filipescu este cascadorul care a jucat rolul fiicei lui Nea Mărin, Samantha, din filmul Nea Mărin Miliardar, în scenele filmate cu motocicleta.

Paul Filipescu

Paul Filipescu în timpul filmărilor de la Nea Marin miliardar

Nu cred că sunt prea mulţi români care să nu fi văzut filmul Nea Mărin Miliardar, fiind cel mai vizionat film românesc al tuturor timpurilor.

Este unul dintre foarte puţinele filme românesti în care sunt scene cu motociclete, iar în acest caz, scenele sunt chiar foarte dinamice şi reuşite, rolul fiicei lui Nea Mărin, Samantha, fiind jucat de Paul Filipescu din Târgu Jiu, unul dintre cei mai spectaculoşi piloţi de motocros ai generaţiilor trecute.

Filmul a fost turnat în 1979, iar eu încă nu îl cunoscusem pe Paul.

Eram în al doilea meu an de motociclism de performanţă şi încă nu începusem să merg ca spectator la concursurile de motocros, eram destul de ocupat cu cele de viteză şi cu facultatea.

Pe vremea aceea, toţi sportivii erau legitimaţi la câte un club, iar motocicletele de concurs erau proprietatea clubului respectiv, fiind distribuite cluburilor de Federaţia de Motociclism.

Paul Filipescu

Scenă din filmul Nea Marin miliardar cu Paul Filipescu în rolul Samanthei

Fiind proprietatea clubului, era evident că nu puteai face cu ele chiar tot ce vrei, iar Paul a fost plecat la filmări cu motocicleta clubului.

Treaba asta a răsuflat ceva mai târziu şi de aici a pornit un întreg scandal, problema fiind discutată în Biroul Federal.

În 1980, datorită rezultatelor reuşite în primii doi ani de activitate, având o ascensiune spectaculoasă, am fost cooptat în Biroul Federal, ca unic reprezentant al sportivilor, având drept de vot în şedintele oficiale.

În acest fel, în ziua în care s-a discutat problema abaterii de la regulament comisă de Paul Filipescu, care plecase la filmări cu motocicleta clubului, fără aprobarea vreunei persoane din conducere, eram prezent la şedinţă şi am fost nevoit să iau parte la discuţii şi chiar la votul prin care se lua decizia aplicării unei penalizări.

Paul Filipescu

1974 – Aurel Ionescu-Vissa pe prima treaptă a podiumului de premiere alături de Paul Filipescu şi Andrei Benedek. În planul doi, de la stânga: Mihai Banu, Traian Moaşa, Stelian Paraschiv, Constantin Goran, Ion Plugaru şi Nicolae Arabadji.

Nu mai ţin minte care a fost penalizarea, sau dacă a fost pusă în aplicare, dar sunt sigur că Paul avea pe cineva care îl lucrase, sau care nu îl simpatiza.

Ne-am cunoscut în acelaşi an 1980, cu ocazia primei curse de viteză pe circuit stradal desfăşurată la Târgu Jiu, la Paul acasă, cursă la care Paul a participat cu motocicleta de motocros puţin modificată, alături de colegii săi de echipă, care alergau la viteză.

Au trecut câţiva ani de atunci şi nu mai am în arhiva personală rezultatele acelei curse, dar cred că nu au nici o importanţă.

Important este că ne-am cunoscut, că Paul a avut o carieră lungă, presărată cu rezultate deosebite, că este unul dintre cei mai simpatizaţi piloţi de motocros din România şi a păstrat motocicleta cu care a făcut filmările cu aproape 40 de ani în urmă.

Ne-am reîntâlnit cu ocazia unei adunări a motocicliştilor veterani organizată de prietenul Ivan Pedală şi am depănat amintiri din vremurile trecute, în care lipsurile ne copleşeau, dar pasiunea ne împingea înainte.

Paul Filipescu

Cu Vlad Haralambie şi Paul Filipescu în 2012, la una din întâlnirile veteranilor

Azi 21 noiembrie este ziua de naştere a lui Paul Filipescu şi cred că toţi cei care îl cunosc, sau nu îl cunosc, dar care s-au bucurat văzând scenele cu motociclete din film, ar trebui să-i ureze cele cuvenite.

La mulţi ani Paul Filipescu ! Să fii sănătos şi să ai câţi mai mulţi ani înainte pe motocicletă !

Paul Filipescu

Dacă vreţi să cunoaşteţi poveştile altor campioni de motociclism ai României, puteţi găsi mai jos alte articole postate până acum.

Poveşti din istoria motociclismului românesc – Tănase Drăghici – Să ne respectăm campionii

Poveşti din istoria motociclismului românesc – Arpad Viktor – Să ne respectăm campionii

Poveşti din istoria motociclismului românesc – Viktor István Attila – Să ne respectăm campionii

Aurel Ionescu-Vissa – Să ne respectăm campionii

Să ne respectăm campionii – Ernest Mülner

Dacă nu aţi văzut toate prezentările de motociclete, testele şi cursele moto postate până acum pe blogul POVEŞTI CU MOTOARE şi pe pagina de Facebook, sau dacă vreţi să urmăriţi materialele pe care le voi posta, calea cea mai sigură este să vă abonaţi la canalul YouTube.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*