TIBERIU TROIA

Yamaha YZF-R1 modificată – test și prezentare video

Nu ai ocazia chiar în fiecare zi să faci primii metri din viața unei motociclete modificată pentru circuit, mai ales când e vorba de o Yamaha YZF-R1.

Am lucrat mai bine de zece ani la Yamaha și este normal ca modelele produse de firma celor trei diapazoane să fie aproape de suflet, mai mult decât alte motociclete.

Cu toate astea, în ultimii ani, mai exact de vreo cinci ani, nu am avut ocazia să testez ultimele variante YZF-R1.

Am testat aici, pe pista ATA, sau pe alte circuite adevărate, tot felul de modele sportive: Kawasaki Ninja H2, Ninja H2 Carbon, Ninja ZX-10R, ZX-10R KRT Replica, Ninja ZX-6R, ZX-6R 636, MV Agusta F4 RC, Brutale Dragster 800RR, Suzuki GSX-R1000, KTM 1290 Super Duke R, numai pe cele produse de firma mea de suflet, nu.

Yamaha YZF-R1 modificata

Ocazia a apărut odată cu proiectul demarat de Emil, fiul prietenului meu drag, Tănase Drăghici, om cu care am împărțit bune și rele timp de aproape 25 de ani, unul dintre marii campioni ai motociclismului din România, plecat dintre noi în primăvara 2018.

Emil a preparat o motocicletă de serie, pregătind-o pentru participarea la clasa Superstock a Campionatului Balcanic (noua denumire a Campionatului de Motociclism Sud-Est European).

Pornind de la prețul inițial de 19.000 euro, costul total al motocicletei preparate a depășit 35.000 euro, rezultatul fiind un motor competitiv pentru clasa respectivă.

Yamaha YZF-R1 modificata

Am comparat acest model cu celelalte pe care am mers în condiții asemănătoare și pot spune că este precisă, complet diferită de motocicleta de stradă și, probabil, tocmai datorită modificărilor aduse pentru mersul pe circuit, este obositoare.

Nimeni nu ar aprecia un drum până la Constanța pe o astfel de motocicletă și nimeni nu ar trebui să încerce o astfel de experiență. Pe circuit, în cursă, nu ai timp să te gândești dacă șaua este comodă, sau dacă direcția este rigidă, ci cum să faci să fii în față și să-i depășești pe ceilalți.

Pe de altă parte, performanțele la care au ajuns acum motoarele moderne, nu mai necesită modificări, decât atunci când iei hotărârea să participi la competiții, altfel acestea nu se justifică, oricum nu se poate duce motocicleta la adevărata ei valoare în trafic.

Yamaha YZF-R1 modificata

Yamaha YZF-R1 modificata

Pentru fanii firmei Yamaha am selecționat mai jos câteva dintre ultimele prezentări de motociclete produse de firma din Iwata.

Yamaha MT09 SP – test şi prezentare – varianta video

Yamaha Niken – test și prezentare – varianta video

Pe Yamaha XSR700, în ritm de rock alternativ, cu Doru Trăscău

Fiecare zi din viață este câte o poveste, iar poveștile mele sunt, de cele mai multe ori, cu și despre motociclete şi sunt postate pe blogul POVEŞTI CU MOTOARE, dar pot fi citite și pe  FacebookLinkedIn și Twitter iar filmele sunt postate pe YouTube.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*